Zwerfie-zaken, wat is dat?

We schrijven verhalen onder verschillende categorie├źn, maar de laatste tijd zijn we ook steeds vaker bezig met zaken die te maken hebben met zwerfafval en daar hebben we eigenlijk niet echt een categorie voor. Tijd om die in het leven te roepen dus.

Wat is een zwerfie? Een zwerfie, of #zwerfie, is een van de ‘hashtags’ die gebruikt worden op de social media om aan te geven dat je verhaal of foto te maken heeft met zwerfafval. Een beetje te vergelijken met een ‘selfie’, een foto van jezelf, maar dan een foto met zwerfafval.

De wereld van het zwerfafval heeft veel overeenkomsten met vrijwilligerswereld van de zwerfhonden. Er zijn veel gepassioneerde mensen in bezig, sommigen doen het alleen, anderen zoeken elkaar juist op. Kennis wordt gedeeld, idee├źn uitgewisseld. De een doet het stilletjes op de achtergrond, de ander doet het juist liefst met veel tumult. De een is voor de zachte aanpak, de ander gaat het liefst een protestmars beginnen. Maar allemaal met hetzelfde doel in het achterhoofd: het verminderen van zwerfafval.

Minder zwerfafval is ook het doel dat wij nastreven, en dat is aan de ene kant een heldere en makkelijke opgave, maar als je er een tijdje mee bezig bent, dan merk je dat er erg veel achter schuil gaat. Pak je het probleem aan (er ligt zwerfafval, dat pak je dus op) of pak je de oorzaak aan (als iemand zwerfafval op straat gooit, dan sla je die persoon in elkaar) of ga je nog dichter tegen de bron aan zitten (als er bijv geen verpakkingsmateriaal om die paprika zit, dan kan die dus ook niet op straat gegooid worden). En ook hier geldt dat er geen goed of fout is, alles draagt bij aan minder zwerfafval op straat, doe waar je je lekker bij voelt.

Hoe dan ook, dat zijn dus ‘zwerfie-zaken’ waar ik de komende tijd waarschijnlijk ook meer over ga schrijven.

wordt vervolgd…