Wat is jouw data waard?

Ik twijfel of ik dit verhaal wel wil schrijven, en waar ik het wil posten. In de groepen waar ik lid van ben, hoort het niet echt, want mijn verhaal lijkt een aanklacht tegen de app waar deze groep aan gekoppeld is. Maar ik vind wel dat je open moet staan voor sommige zaken en zelf ben ik ook maar per toeval bij een app en daardoor bij een community terechtgekomen doordat anderen het er over hadden.
Laat ik dan degene zijn die wellicht anderen ook weer op iets wijs dat ze nu nog niet weten, of waar ze gewoon nog niet bij stil hebben gestaan.

Degenen die mij volgen, weten dat ik een ‘#schoonwandelaar‘ ben, een ‘#plogger‘, een ‘#zwerfie-jager’, een ‘#litterpicker‘.
Dat doe ik (en met mij uiteraard vele anderen) omdat ik me bijvoorbeeld in een wandelgebied stoor aan het vele zwerfafval.

Doordat je daarmee steeds meer mensen leert kennen die hiermee bezig zijn, krijg je ook tips en trucs, én meningen.
En een van die meningen is dat het opruimen geen zin heeft, tenzij je de data daarvan vastlegt.
Nou ben ik het hier maar ten dele mee eens. Het schoonmaken helpt wel degelijk. Het vuil is er niet meer, dat lijkt me al meer dan voldoende.
Maar inderdaad, als je daarbij ook nog eens data hebt, dan heb je wel nog wat extra’s om ‘mee te slaan’. Dat was ook de reden dat ik bijv de handschoenen bij de Esso begon vast te leggen in een app. Dacht ik dat er maar 10 had geraapt, bleken het er toch al 15, dacht ik later ‘ongeveer 100’, bleek ik al 150 handschoenen vastgelegd te hebben. En met die data kon ik wat. Wat resulteerde in 850 vastgelegde handschoenen, én een pompstation dat besloot te stoppen met deze handschoenen (ze zijn er nog steeds, maar liggen nu binnen, en sindsdien geen enkele meer gevonden in de berm!)

Ja, ik geloof in de waarde van data, als éxtra naast het opruimen.
Maar gaandeweg wilde ik wat met die data doen en dan kom je tot de conclusie dat de data die ik zelf invoer, beschikbaar is voor me, maar de data die anderen invoeren, niet.
Ik heb er dan wel 850 gevondenn, maar hoeveel handschoenen hebben anderen wellicht vastgelegd?
Waar worden nog meer handschoenen gevonden waar ik eventueel kan helpen, waar onze gemeenschappelijke data kan helpen?
Waar worden precies de meeste blikjes gevonden, zodat ik daar bijvoorbeeld ook eens doelbewust schoon kan wandelen (de blikjes sparen we immers voor het goede doel).
Het blijken vragen die niet, of met omwegen beantwoord worden. Prima, dan niet, ik ga gewoon door.

Maar dan leer je een ander initiatief kennen, dezelfde doelen op de achtergrond, ook met een app, ook met vastleggen van foto’s en data daarbij toevoegen, ook met een website waar je alles terug kan zien etc etc.
Ook hier ‘een community’ van gelijkgestemde schoonrapers, maar dan internationaler.
Maar wat is nou het grote verschil:
De data is voor iedereen toegankelijk, gratis, zonder voorwaarden.
Dat vinden ze zelf heel belangrijk, hoewel ik het idee heb dat de meeste schoonwandelaars daar niet eens zo bij stilstaan, ik destijds in ieder geval niet, ik legde mijn data voor mezelf vast (hoeveel blikjes vind ik, hoeveel handschoenen vind ik) en eventueel voor een paar anderen die wél de beschikking blijken te hebben over álle data.
Maar klopt dit idee dan wel, dat je zelf als vrijwilliger de aanleveraar bent van alle data, maar dat die data vervolgens niet openbaar is?
Of dat wellicht wel is/wordt, maar dan vermeodelijk alleen als je betaalt?
Ik heb hier twijfels bij en kijk de kat nog even uit de boom, maar ik denk tóch dat ik voor het concept van vrij toegankelijke data ga, zodat iedereen ook echt wat kan doen met de data die ik vastleg.

Let wel, ik tik dit niet om de ene of andere app af te kraken of juist te promoten, maar ben wel nieuwsgierig hoe anderen hierover denken. Je verzamelt de data doelbewust, in hoeverre kan jouw data ook echt (door anderen) gebruikt worden?