Foto’s, foto’s en nog eens foto’s

Zwerfafval gaat de laatste jaren een beetje als rode draad door mijn leven. Ik doe er zelf veel mee, maar ben ook betrokken bij meerdere initiatieven die hier aan werken.

Een ervan is OLM, OpenLitterMap, een van de apps die de mogelijkheid bieden om data over zwerfafval vast te leggen zodat die data op allerlei manieren gebruikt kan worden.

Als zwerfafvalraper gebruik ik de data, bijvoorbeeld om plattegronden mee te maken die ik dan weer kan gebruiken op social media, maar ook niet-afvalrapers zouden die data kunnen gebruiken. En ik bedenk hem ter plekke, maar bijv een wijkagent die kijkt waar de meeste lachgaspatronen gevonden worden om dan bijv daar eens een extra rondje te doen. Of bijv een schoolbestuur die kan kijken waar de meeste sigaretten in de buurt van scholen worden gevonden om te kijken of ze ‘een rookvrije-generatie’ wat meer body kunnen geven.

De manier waarop deze data tot stand komt, is door het nemen van foto’s met je telefoon waarbij je dan ‘gps-locatie delen’ aan hebt staan. Bij elke foto die je dan maakt, wordt dan opgeslagen wanneer die gemaakt is en ook waar die gemaakt is. Daarna leggen we zelf ook nog gegevens vast van wat er dan precies op die foto staat, is dat bijv een lachgaspatroon of een sigaret?
Als die data vastgelegd is, dan kan je die dus gaan gebruiken in onderzoeken etc.

Het toevoegen van die handmatige gegevens is in verhouding arbeidsintensief dus achter de schermen wordt er gewerkt aan snellere manieren.
Uiteindelijk komen we dan waarschijnlijk uit op ‘Artificial Intelligence’ waarbij we de computer zelf gebruiken om te ‘herkennen’ wat er op de foto staat. Simpel gezegd, leert de computer dat met elke foto die aangeboden wordt, als hij er maar genoeg langs ziet komen met bijvoorbeeld een lachgaspatroon, dan herkent hij die op een nieuwe foto.

Daarvoor zijn er echter heel veel foto’s nodig. En niet alleen van lachgaspatronen, maar eigenlijk van elk mogelijk afvalproduct. Dus ook van blikjes, en flesjes en sigarettenpakjes. Maar dan niet alleen van ‘blikjes’, maar eigenlijk ook van ‘cocacola-blikjes’ en ‘7-up-blikjes’ etc.
Want hoe meer foto’s er zijn van specifieke zwerfafvalproducten, hoe beter we die computer kunnen maken om die specifieke producten te laten herkennen.

Als afvalraper maak ik uiteraard veel foto’s, en de teller staat nu op ongeveer 30.000 maar dat zijn honderden verschillende afvalproducten dus eigenlijk heb ik er maar een paar per product, terwijl we eigenlijk van elk afzonderlijk product heel veel foto’s nodig hebben om de computer te leren wat wat is.

Dus vandaar: foto’s, foto’s en nog eens foto’s.
Daar gaat het de komende tijd (onder andere) om draaien.
We zijn op zoek naar foto’s van zwerfafval!
En dan geen foto’s van een grasveld met daarop zwerfafval, maar close-up foto’s van losse items van afval dat je tegenkomt, denk aan die lachgaspatronen, balonnen, foto’s van sigarettenpakjes of koffiebekers. Alles is welkom.

Hoe kunt u helpen?
Dat kan eigenlijk al snel als u een telefoon hebt. Stel hem dan zo in dat de gps-locatie opgeslagen wordt bij het nemen van een foto en neem een foto 🙂
Liefst een foto waar de foto ‘volledig’ op beeld staat, en als het kan en er is een merk zichtbaar, dan het liefst dat merk ook in beeld.

Deze foto’s mag u allemaal opsturen naar mij en dan zorg ik voor de rest!

Het opsturen van de foto’s kan het beste via Wetransfer naar suzefred+olm@gmail.com, op die manier komen de foto’s allemaal in een mapje te staan ‘ergens in de cloud’ en krijg ik daar een melding van in mijn mail zodat ik die daar op kan halen.
Dit klinkt wellicht toch nog wat ingewikkeld, als dat nodig is, zal ik dit later nog wat verder uitwerken, maar eerst dit maar eens tikken en delen, kijken of er uberhaupt mensen zijn die ons op deze manier wellicht willen helpen.

Ik zal dit bericht ook delen op mijn Facebookgroep, mochten en vragen zijn, stel ze daar ook gerust!