Parasieten

Ze zijn er in alle vormen en maten. Voor een aantal heb je halsbanden, pipetjes of pilletjes, maar voor de ergste heb je alleen jezelf en echte vrienden.

Ik ben soms(vaak) een beetje naïef, of dommig, het is maar hoe je het bekijkt. Iemand, iets of wat dan ook heeft hulp nodig, moet gered worden, of het lukt niet zoals het gepland is, en dan heb ik de neiging mijn cape om te slaan en ter redding te schieten. Ik spring in de auto, haal op, breng weg, steek energie in zaken, ondersteun en begeleid, het is mijn natuur, mijn karakter. Een zogenaamde redder.

Ik ben daarin niet alleen, er zijn er meer met mij. Dat zijn vaak de mensen die het zwaar hebben door hun drang om te helpen, conflicten te sussen of op te lossen, verantwoordelijkheid te nemen voor zaken waar ze eigenlijk niets mee van doen hebben.

Ik ben inmiddels ietsje wijzer geworden, door schade en schande, maar tuin er nog regelmatig in. Bij mij heeft het vaak met geld of spullen te maken. Ik leen geld aan mensen met krapte, of leen/geef spullen omdat ze het nodig hebben. Maar het gebrek aan waardering is nog kwetsender dan het gebrek aan terugbetalen. Het gaat mij niet eens om het geld, het gaat me om het feit dat er blijkbaar geen respect is.

De ergste parasieten zijn de nomade-parasieten! Die heb ik inderdaad zelf bedacht, voor je gaat googlen, oh, zie ik opeens dat iemand die uitdrukking al eerder heeft gebruikt, nou ja, het dekt wel de lading.

De nomade-parasiet trekt alles er uit wat er in zit. Energie, geld, spullen, en dan trekken ze verder naar hun volgende slachtoffer. Ik ben erg gevoelig voor deze soort, ze weten mij haarfijn te vinden. Zo heb ik al eens een huis ingericht, een schuld afgelost, een garderobe gekocht, de dierenartsrekening betaald enz enz.

Naast de nomade-parasiet heb je ook de sluipparasiet. Die zijn bloedlink en heel goed in het doen van hun ding. Ze doen het namelijk op zo’n manier dat je totaal niet door hebt dat je ze redt. Pas als je zelf in de nesten zit, realiseer je jezelf dat je er weer bent ingetuind. De sluipparasiet kun je alleen voorkomen door waakzaam te zijn voor de manipulatie en niet te vergeten dat je zelf ook recht hebt op een leven! De sluipparasiet weet heel goed wie ze als slachtoffer kiezen, ze weten dat de kans op een NEE zo klein is, dat ze overtuigd zijn van een succesvolle poging. Die overtuiging helpt hen het doel te bereiken.

Definitie: Een parasiet is een levensvorm die zich ten koste van een ander organisme waarmee hij samenleeft (de gastheer/vrouw) in stand houdt en vermenigvuldigt.

Ik ga dus mijn uiterste best doen iets minder gastvrij te zijn, en ik hoop van harte dat een aantal mensen waar ik mee werd beparatiseerd afgelopen periode ook even flink achter hun oren zullen krabben bij het lezen van dit stukje.

20150414_parasieten2