Oeps

Ik was een jaar of 3-4. Een lief klein onschuldig Suzetje.

We woonden in de Lutmastraat in Amsterdam. Een levendige buurt, vlakbij de Albert Cuyp. Ik woonde samen met mijn moeder, we hadden een grote woning met voldoende ruimte en een heerlijk balkon. Ik kan me nog heel veel herinneren van het huis. Zelfs details. Zoals de schommel tussen mijn slaapkamer en de woonkamer, de hoekkast vlakbij de eettafel waar mijn moeder de rumkogels hoog verstopte maar waar ik bij kon met een beetje inspanning. De douche in de keuken die mijn opa had gefikst(zo noemde hij dat), de eetkamerstoelen met rieten zitting, het balkon achter, het toilet naast mijn slaapkamer. Eigenlijk weet ik het allemaal nog precies.

We hadden ook buren, onder ons en gedeeltelijk boven ons. Want de zolderverdieping was gedeeld. Wij hadden een enorme ruimte boven, voor mijn gevoel, ik weet niet of het in het echt ook zo groot was, maar ik vond het altijd een beetje spannend om daar naar toe te gaan. Een andere wereld, minder comfortabel.

Onze buren waren op zijn zachtst gezegd nogal uitbundig. Een zeer gemêleerd gezin, een moeder met een enorme berg kinderen die eigenlijk allemaal van een andere vader waren. Er was regelmatig ruzie onderling, of juist feestjes, of georganiseerde bokswedstrijden. Meestal boven mijn kamertje, waardoor ik uiteindelijk lekker bij mijn moeder mocht slapen!

Ik vond de moeder van het gezin altijd prachtig, ze liep altijd in flamboyante kanten blousejes, flink opgemaakt, lange nagels, strakke broeken. Ik was altijd zwaar onder de indruk van haar verschijning. Vooral als ze naar haar werk ging, dan zag ze er helemaal geweldig uit.

Ik zei tegen mijn moeder: “Ik wil later worden wat zij is!”. Vol overtuiging. Want als je er toch zo kon uitzien als je naar je werk ging…

Mijn moeder twijfelde of het wel een verstandige carrièrekeuze was. En ik ben het met haar eens. Later begreep ik welk beroep de buurvrouw uitoefende en waarom al haar kinderen van verschillende vaders waren. Ze werkte als prostituee op de wallen van Amsterdam.

Oeps

20150328_Oeps1Onschuldig in mijn eigen bedje, samen met Muis en Boefie