Ik geloof het niet

20150506_geloof

De zoveelste smeekbede belandt op mijn deurmat. Moeder Theresa schreeuwt het uit, ze kan het niet alleen, ze heeft mijn hulp nodig.

Soms krijg ik 15 cent, soms een kettinkje, stickers, kaarten, armbandjes, pennen, noem maar op, goede doelen sturen mij van alles, en hoogstwaarschijnlijk niet alleen aan mij, maar aan heel veel andere mensen. Wat betekent dat het werkt. Mensen voelen zich schuldig als ze een cadeautje (incentive) krijgen en er niets voor terug doen. Dus blijven ze sturen in de wetenschap dat er een donatie tegenover staat. Een beproefde methode waar ik niets mee heb, ik kies zelf waar ik aan doneer.

Vandaag wordt dus wederom een cadeautje door mijn vermoeide brievenbus geduwd. Ahh, moeder Theresa zie ik voorop staan. Ik draai het plastic pakketje om, een crucifix met jezus staart mij aan.

Van alle cadeautjes die ik al heb gekregen, kan ik met recht zeggen dat ik deze toch wel als minst prettig ervaar, ik walg er van, en waar ik normaal alles weg gooi, gebruik of doorgeef, besluit ik deze retour te sturen met de mededeling dat de crucifix zeer ongewenst is. Ik vind het echt een brug te ver.

Ik ben niet tegen het geloof, tegen kruisjes slaan, ik ben niet tegen bidden, kerken, de paus, moslims, boeddhisme of welke vorm van aanbidding, verering of bezinning dan ook. Ik ben wel tegen opdringen, doordrukken en dwingend overtuigen.

Door de negatieve ervaringen, persoonlijk maar ook in het nieuws, zijn de doelen die van mij een donatie krijgen inmiddels enorm beperkt, ik heb een hele duidelijke grens getrokken. Dieren gaan bij mij voor, hoe vervelend voor de hulpbehoevende mensheid ook. Ik ben mij heel erg bewust van de noodzaak van donaties, ik geef dan ook gul aan de doelen die ik vertrouw, waarvan ik zie dat de missie die zij nastreven ook daadwerkelijk wordt volbracht, ook al is de weg er naar toe zwaar. Zeggen wat je gaat doen en doen wat je zegt is daarbij een voor mij belangrijke principieel gekozen koers.

Ik hang geen geloof aan, ik heb respect voor andermans keuzes, ben regelmatig bewust dankbaar voor mooie zaken, verder doe ik zo goed mogelijk, dat lijkt mij het belangrijkst.