De kritische nooit op Facebook

Ik wilde er een stukje aan wijden, de kritische noot. Maar in plaats van noot schreef ik per ongeluk nooit, en dat is eigenlijk precies waar het stukje om draait.

Regelmatig zie ik updates van “vrienden” voorbij komen waarin ze aangeven de lijst van vrienden eens op te schonen, een flinke schoonmaak. Ook ik heb regelmatig de neiging, omdat meningen verschillen, mensen teveel zaken delen die ik niet wil zien, altijd aan het klagen zijn, of mensen nooit reageren maar zelf verschrikkelijk actief zijn.

Ik luister iedere dag van 10 tot ongeveer 4 naar Radio 1. De hele dag nieuws, discussies, verdieping. Ik vind het heerlijk. Vooral de scherpe interviews, heerlijk. Mensen die worden uitgedaagd net iets meer bloot te geven, na te denken over hun eigen overtuigingen, wat verder kijken dan de neus lang is. Zo was er gisteren een geweldig item bij Sven Kockelmann, een KLM piloot die even scherp werd gehouden met de gestelde dilemma’s. Maar dat terzijde.

Vorige week zei iemand iets over het gebruik van Social Media, en dat sloeg bij mij in als een bom. Ik wist het uiteraard wel, net zoals dat eigenlijk iedereen wel weet hoe het werkt, maar het besef was een openbaring. Het besef was een openbaring… klopt dat wel? Nou ja, je begrijpt vast wat ik bedoel.

Je omringt je op Social Media over het algemeen met gelijkgestemden. Er is maar weinig tegenspraak, en wanneer die er wel is, is de knop van ontvrienden al snel ingedrukt. Kritische noot wordt een kritische nooit. Want tegenspraak wordt niet of nauwelijks getolereerd. Ook ik maak mij daar schuldig aan. Hierdoor ontstaat er eigenlijk verarming in plaats van verrijking wanneer het andermans belevingen betreft.

Soms is het zonder twijfel nodig iemand even een zetje te geven uit je lijst van bevriende facebookers. Maar probeer eens een kritische noot te bekijken alsof het feedback is op je eigen uitingen, kijk of je er wat mee kunt. Een discussie op scherm is lastig te voeren bij gebrek aan alle live en lijfelijke interacties, maar soms kun je er toch wat van oppikken. En pak indien mogelijk eens de telefoon, of spreek af met iemand waarbij het op Social Media verhit werd. Wie weet steek je er wat van op. Neem eens een risico, kijk eens buiten de comfortzone van je eigen vaste veilige vriendenkring.

20160520_socialmedia

Honden “Facebooken” ook de hele dag door