Bingo!

Suboptimaal inrichten van een organisatie. U leest het goed, suboptimaal, wat het betekent? Nou, niet optimaal, maar ook niet echt heel erg onder het niveau van het meest optimale, dus een beetje er tussenin, als een soort tussenlaag, het is het net niet. Een soort subcultuur binnen alle optimalen.

Suboptimaal was één van de woorden waar we mee werden doodgegooid op de werkvloer, vooral tijdens de vele gremia, of is het gremiums? Of zullen we het gewoon over vergaderingen hebben, dat was het namelijk, maar veel managers vonden gremium zo’n mooi woord.

Zo waren er nog wel meer, waaronder:

– niet congruent, hoe vaak dat niet werd gebruikt. Waarbij vooral werd aangegeven dat gedrag en uitspraken niet helemaal strookten met elkaar.

– adidas moment, huh? ja echt! Een adidas moment betekende het feit dat het leek alsof er een proces volledig geautomatiseerd plaats vindt, maar dat er ondertussen iemand naar de printer moet lopen om een opdracht op te halen. Het feit dat er een loopje moest worden gemaakt, werd een adidas moment genoemd

De dure, vaak totaal onbekende termen vlogen ons om de oren. We verdronken in geneuzel en moesten ons best doen de boodschap tussen de regels door te herkennen. Het liep overduidelijk uit de hand. Destijds werd ook de bullshit bingo geïntroduceerd. Waarbij een aantal mensen niet zonder de slappe lach te krijgen een vergadering doorkwamen, omdat ze een kaart hadden met een aantal woorden welke bij gebruik konden worden doorgestreept, kaartje vol is bullshit-bingo roepen. Hilariteit alom.

Op een avond zaten we met een klein groepje collega’s nog wat na te borrelen. Daar bedachten we dat het geweldig zou zijn een duur klinkend onzin-woord te bedenken, geleidelijk aan te introduceren en te kijken of mensen zouden reageren. Na wat brainstormen bedacht ik het woord; Bastionair.

Bas-tion-air (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) 1 slaapverwekkend; oninteressant; saai; zonder toegevoegde waarde

“Ik vind deze hele discussie van bastionaire aard”

“Wat een bastionaire lezing”

Zo simpel is het. Je verzint een woord, schrijft er een betekenis om heen en klaar ben je!

Het woord is gebaseerd op het Bastion, het hotel, waar je kan slapen, en dus slaapverwekkend. De voorpret tijdens de borrel was het al waard, we verheugden ons er op. We maakten afspraken wie wanneer het woord in welke vergadering zou gebruiken en zouden dan tijdens de lunch terugkoppelen wat de reacties waren.

Een aantal dagen hebben we het woord dagelijks meerdere keren gebruikt, de reacties waren 99 van de 100 keer hetzelfde, namelijk niet! Er was gedurende al die dagen maar één persoon die het lef had te zeggen dat ze graag wilde weten wat ik met bastionair bedoelde, ze kende het woord niet. Ik ben opgestaan en naar haar toegelopen, heb haar de hand geschud en haar gefeliciteerd! Ze was de eerste en enige na dagen gebruik, een schande!

Dit alles was een beetje vergeten, of verdrongen, wat je wil. Totdat ik vanmorgen een interview hoorde op de radio. Een huisarts zei in een zeer korte tijd een aantal huisarts woorden zoals nullijn, self management, feedback on the spot en schijnzekerheden. Terwijl ik in de auto reed en de opsomming hoorde, moest ik hardop lachen. “Bastionair onderwerp” riep ik hardop in de auto! De honden keken mij niet begrepen aan!

Het moraal van dit verhaal? Slik niet alles wat je wordt voorgeschoteld, het ouderwetse begrijpend lezen op de lagere school, is hetzelfde als het nieuwerwetse begrijpend praten!

bastionair_20150224