Afkicken deel 1: Neusspray

Hè? Neussprayjunks, dat is een bestaand woord in Word?20150518_neusspray

Ik weet inmiddels heel goed wat het is, afkicken. Het is echter iedere keer weer een andere ervaring, afhankelijk van het verslavende goedje.

Sigaretten waren zwaar, maar niet het zwaarst. In een zeer korte periode rookte ik 2 pakjes per dag. Ik had een zeer lange relatie beëindigd, ik stond achter de beslissing, maar het gaf ook veel stress, dus viel ik terug op mijn oude steunpilaar. Ik ging er mee slapen en stond er mee op. 9 Maanden lang heb ik me compleet doorrookt. En toen was het klaar. 27 november 2001 besloot ik na een succesvolle Euro-implementatie bij mijn toenmalige werk, het pakje voorgoed gedag te zeggen. Ik vierde de implementatie met mijn laatste sigaret. Daarna was ik er letterlijk en figuurlijk klaar mee. De eerste weken waren lastig, maar niet onoverkomelijk. Wat was ik blij. Gelukkig voel ik geen enkele behoefte meer om te roken.

Misschien nog wel zwaarder was een recent afgebroken verslaving; neusspray. Niet lang geleden werd bij EditieNL het onderwerp besproken, Nederland kende nogal wat neussprayjunks. En ik was daar één van! Al jaren, ik weet niet eens hoe lang, gebruikte ik iedere avond neusspray. Eén spray per neusgat, en ik kon slapen. Als ik dan eens zonder zat, of logeerde en het was vergeten, raakte ik volledig in paniek. Ik had dan ook altijd een flesje bij me, reserve en onaangebroken. Voor je weet maar nooit. Het onderwerp op tv schokte me dan ook. En ik besloot de uitdaging aan te gaan!

Gewoon niet de neusspray gebruiken. Makkelijker gezegd dan gedaan. De eerste dagen was het afzien. Ik kreeg het benauwd, moest door mijn mond ademen, en dat vond ik vreselijk. Maar na een paar dagen, werd het minder. Ik ben nu weken verder en dolblij! Geen neusspray meer voor mij.

Dus ach, doorzetten met het afleren van de slechte gewoontes dan maar. Wordt vervolgd!