Vegan Babi Pangang

Aan de slag! Vandaag maken is morgen eten.

1 blik jackfruit, afgieten en afspoelen.

60 ml water

60 ml ketjapmengsel(ik doe manis, beetje asin, beetje sesamolie)

Beetje kokosolie in hete pan, jackfruit licht fruiten, water en ketjapmengsel er bij, deksel er op en 10-15 minuten sudderen. Prakken, afkoelen. Geen grote stukken, die snij je nog even in kleine stukkies.

——

Droog deel

160 gram tarwegluten

3 flinke eetlepels edelgist

1 eetlepel paddestoelenpoeder(ik koop groot in en verpulver het met mijn kruiden/koffiemaler)

1 theelepel

Uipoeder

1,5 eetlepel knoflookpoeder

0,5 theelepel zout

1 theelepel korianderpoeder

0,5 theelepel komijnpoeder

1 theelepel kerriepoeder

1 theelepel gemberpoeder

zout en peper

Meng alle droge ingredienten goed.

Meng alle droge ingredienten goed.

—-

Meng in een apart bakje de ingredienten hieronder:

0,5 theelepel liquid smoke

180 ml water

1 eetlepel asin

2 theelepels tahin

2 eetlepels ketjap manis

Marinade:

Mengsel van ketchup, ketjap manis, beetje bruine suiker. Genoeg om beide kanten in te smeren.

Voeg het natte bij het droge deel, meng het en voeg dan de afgekoelde Jackfruit toe.

Kneed nog even goed door en als de structuur goed voelt, dus niet te nat, niet te droog, plet je het zwikkie in een ovenschaal van ongeveer 15 bij 25 cm, smeer de bovenkant in met de marinade en plaats in de oven op 180 graden 30 minuten.

Draai het hele stuk om, ik doe een zelfde schaal er op en keer het, dat is het makkelijkst, dan smeer je de rest van de marinade op de kant die nu boven zit. En zet je hem nog 10 minuten in de oven, en dan nog 5 minuten grill.

Haal hem er uit, laat afkoelen en zet een nacht afgedekt in de koelkast.

De volgende dag kun je bijna niet wachten, eindelijk!

De saus maak ik door:

180 ml water

2 centimeter verse gemberwortel in reepjes gesneden

1/3 theelepel Misopasta (echt minder is beter, anders wordt het te sterk)

1 klein blikje tomatenpuree

1 theelepel sambal

2 eetlepels bruine suiker

1 eetlepel ouderwetsche keukenstroop, en anders nog een eetlepel bruine suiker

Die doe je allemaal in een steelpannetje, breng je aan de kook en laat je 15 minuten borellen.

Haal de gemberwortel er uit met een schuimspaan.

Voeg 3 eetlepels azijn toe en 4 eetlepels gembersiroop

Sudder nog 10 minuten op heel laag vuur. Zet hem maar even uit. Anders doe je alles tegelijk en dan word je knettergek(pure projectie mensen)

Haal het gemaakte vleesch uit de koelkast. Doe een beetje kokosolie in een hete pan en leg het vleesch er in, even hoog maar niet te lang. Klein scheutje water evt er bij en deksel er op zodat het even kan doorwarmen.

Ondertussen heb je de rijst al gemaakt he, niet vergeten! Ik heb zo’n ideaal rijstkookding, dus dat is een stuk makkelijker.

Zet het gasje onder de saus weer aan. Meng een beetje water met een flinke eetlepel maizena en doe dat bij de saus, wil je dikker, doen dan meer maizena, maar pas op dat het geen behangplaksel wordt. Warm even door en klaar!

Snij het vleesch in dikke repen, pas op voor kwijl, want het ziet er zo lekker uit.

Rijst op een bord, atjar er op, reepjes er op en dan saus er over.

Experimenteer vooral met eigen smaken!

Het Vleeschdeel is gebaseerd op

Waarbij ik een aantal veranderingen heb aangebracht.