Knoflooksoep met champignons

Ok, voor we beginnen, ik geef een basis. Wil je het dikker, doe dan meer boter en meel er in, wil je het dunner, doe dan wat extra bouillon erbij. Wil je meer of minder champignons? Volg je eigen smaak, en doe wat jou het lekkerst smaakt. Eten is een feest, geen verplichting.

Eind jaren negentig ging ik voor het eerst en laatst op ski vakantie in Oostenrijk. Mijn knie vond skiën stom, ik niet, maar goed. We zaten in Wagrain, een klein dorpje met allerlei heerlijke restaurants. Daar at ik Knoblauchsuppe mit steinpilze. Heurluk!

Dus eenmaal thuis gaan experimenteren, en dit is de versie die ik er uiteindelijk van gemaakt heb. Oh en een tip, niet eten vlak voordat je een langverwachte date hebt!

Ingrediënten voor 4 personen(als voorafje) of als maaltijdsoep voor 2 personen:

  • 3 bollen knoflook, alle teentjes schoonmaken en ontvellen(tip, chinese knoflook is ideaal, dat is een grote knol zonder teentjes, daar gebruik ik er 5 van, in partjes gesneden)
  • 250-400 gram gemengde paddenstoelen
  • plantaardige boter en olijfolie
  • ongeveer 5 dl sterke groentebouillon
  • meel
  • zout, peper, tijm of rozemarijn of Provençaalse kruiden
  • verse peterselie of bieslook
  • Gewone kookpan, met dikke bodem, beetje kwaliteitspannetje in ieder geval!

Te volgen stappen:

Zonder champignons, ga direct door naar 2.
1. Snij de champignons in plakjes en fruit ze in een scheutje olijfolie, niet bakken, maar gewoon licht fruiten. Haal ze uit de pan.
2. doe een scheutje olijfolie in de pan.
Als het heet is dan doe je de knoflookteentjes in de pan en fruit je ze licht. Doe de tijm of andere gedroogde kruiden erbij.
Blus af met een beetje heet water en doe de deksel op de pan, draai het vuur wat lager zodat het niet aanbrandt, en doe er indien nodig af en toe een beetje water bij. De teentjes moeten ongeveer een kwartiertje smoren, tot ze zacht zijn. Als ze zacht zijn prakken tot moest met een vork. Voor mensen met klontjes fobie kun je het ook nog even zeven, maar dat vind ik eeuwig zonde.

Voeg een klontje boter toe aan de knoflook, ongeveer 50 gram, laat het smelten.
Daarna doe je er twee flinke eetlepels meel bij, zet het vuur iets hoger en roer de meel door de knoflook. Als alles door elkaar is dan kan het vuur iets zachter, zorg dat het een beetje door gaart, een minuut of drie, niet laten aanbranden!

Schenk er een beetje bouillon bij en roer goed totdat het een massa zonder klontjes is, dan weer wat bouillon, goed blijven roeren en langzamerhand bouillon bijschenken. Als je liever heldere soep hebt, sla dan het deel van de meel over! En wrijf de knoflookteentjes door een zeef voor je de bouillon toevoegt.

Als alles opgenomen is dan roer je nog eens goed en kijk je of de soep niet te dik is, anders kun je altijd nog iets verdunnen.

Daarna doe je de gefruite champignons er bij en de verse peterselie of bieslook!

Je kunt eventueel nog een scheutje room toevoegen, maar ik vind het zelf niet echt nodig.

Eetze