Geroosterde groentesoep

Ingrediënten:

let op, de verhoudingen staan niet vast. Je kunt doen waar je zin in hebt! Ik heb een wat grotere hoeveelheid gemaakt om een deel in te vriezen. Wat heb ik dit keer gebruikt:

8 trostomaten

4 paprika’s, ontlijst en door midden

5 teentjes knoflook gepeld

3 winterwortelen in lange kwarten gesneden en geschild

drie uien ontveld en gehalveerd

Goede olijfolie

groentebouillon

Kruiden, zoals laurierblaadjes, oregano, basilicum etc

Roomkaas of crème fraiche

oven: 200 graden hete lucht


Leg de groenten op een diepe bakplaat. Besprenkel flink met olijfolie. Strooi er wat peper en zout over en zet in de oven.

20150330_geroosterdegroentesoep

Ik zet hem zelf eerst een kwartiertje op gewone hete lucht en daarna zet ik hem op de grill tot de paprika’s zwart zijn. Niet te zwart natuurlijk, maar op zo’n manier dat de velletjes er makkelijker af gaan.

20150330_geroosterdegroentesoep2

Als de groenten er een beetje geblakerd en gaar uitziet haal je het blik uit de oven. Haal zoveel mogelijk vel af van de paprika’s en tomaten, maar pas op je vingers, het is loeiheet. Je kunt de heetgeblakerde paprika’s ook in een plastic zak doen, even dichtdraaien en laten liggen. Dan laten de velletjes vanzelf los en verbrand je je fikkies niet.

Doe alle geroosterde groenten in een soeppan met een beetje bouillon, liefst groentebouillon.

Zet even op hoog vuur en pureer het geheel met een staafmixer of doe in delen in de blender, afhankelijk van wat je aan apparatuur in huis hebt.

Daarna kun je lekkere kruiden er bij doen zoals laurierblaadjes, thijm, rozemarijn, kies maar gewoon. De zachte kruiden zoals basilicum doe je vlak voor het opdienen, anders worden ze kapot gekookt.

En nou komt het!

Waardoor mijn soep echt lekker wordt is omdat ik er na het pureren 3 korstjes van de parmezaanse kaas in doe. Die bewaar ik namelijk altijd in de vriezer. Ik laat ze lekker een half uurtje liggen in de soep. Je kunt de soep daarna ook nog gewoon van het vuur af twee uurtjes laten staan en daarna weer opwarmen. Hoe langer het zooitje samen staat, hoe beter.

Haal voor het opdienen de kaaskorstjes eruit en gooi ze weg. Roer er roomkaas of crème fraiche door en maak af met basilicummmmmmmmmmmmm