Opgeruimd huis, rust in je hoofd

Februari, de maand die je wist dat zou komen.

 

Ergens zat het er wel aan te komen, waarschijnlijk wist ik het al toen we verhuisden van Zaandam naar Krommenie en ik al die stenen de aanhanger in zag gaan en in Krommenie er weer uit zag gaan. “Waar moeten ze heen?”, vroeg iemand. “Leg ze daar maar in de tuin, in die hoek.”

In de pakweg 2 jaar daarna heb ik ze, waarschijnlijk een kilo of 400 in totaal, vermoedelijk nog een keertje of 15 verplaatst. Mooie stukken steen. Die ik zou gebruiken bij het beeldhouwen. Wanneer ik dat zou gaan doen? Nog geen idee, maar het zou weer een keer gaan gebeuren, hoopte ik. Maar na de zoveelste keer al die stenen de andere kant op sjouwend, omdat de hoek waarin ze lagen gebruikt ging worden voor een houtopslag, was het genoeg. “Het eet geen brood” ging niet meer op. Oké, het eet misschien geen brood, maar het kost me wel mijn rug om ze elke keer te verplaatsen.

d706c83535d97c8a4fd86599f76198e3_medium.

Dus toen er een hoop afval naar het grofvuil werd gebracht, ging een groot deel van die stenen mee. Als ik weer eens stenen nodig had voor beeldhouwen, zou ik er toch wel weer aan kunnen komen vermoedelijk.

Misschien was dát het begin. Of de zolder, die eeuwige zolder die ik wilde gebruiken als klusruimte, maar wat nooit lukte omdat er eigenlijk helemaal geen ruimte was.

Tijd om op te ruimen. En dan geen opruiming in de zin van verplaatsen van spullen maar verminderen van spullen.

 

Februari, de opruimchallenge. Eén ding wegdoen op dag 1. Twee dingen weg doen op dag 2 en dat dan doorzetten, tot 28 dingen op 28 februari.

Gelukkig is februari een korte maand, dacht ik in een moment van zwakte, maar dan nog, in totaal zijn het ruim 400 dingen. We zullen zien, een onmogelijke opgave, of het begin van meer?

 

Het voorspel

Het is nog geen februari, maar geloof het of niet, in gedachten ben ik er al mee bezig. Het opruimen is in mijn hoofd al begonnen

Wat ga ik wegdoen?

Het is maar 1 ding op dag 1, dat zou het makkelijkste moeten zijn van de hele maand, maar toch, gevoelsmatig gaan we met dat eerste ding wel de trend zetten. Wordt het ‘met een knaller de maand in’, of wordt het gewoon een simpel dingetje zoals een stift die het toch al niet deed?

Gaan we ons er makkelijk vanaf maken, door iets te kiezen waarvan ik niet eens meer wist dat ik het had, of ga ik juist voor dat ene waar ik eigenlijk geen afscheid van wil nemen, maar waar ik ook niets mee doe?

Hoe gaan we beginnen en wat heeft dat voor gevolgen voor de rest van de maand? In een keer in het diepe, of via het trappetje het bad in?

 

Dave Bruno schreef in zijn boek, The 100 thing challenge, “Maar hoewel ik een klimuitrusting had gekocht en zelfs een kleine indoor-klimmuur had gebouwd aan de achterkant van onze garage zodat ik in vorm kon blijven, ik zou nooit een echte bergbeklimmer worden. Niets van die uitrusting zou ooit in de buurt van een grote rotsformatie in de buurt van Yosemite zijn dienst bewijzen. Ik had heel graag een rotsbeklimmer zijn. Maar dat ben ik niet. Nadat ik mijn klimuitrusting weg had gedaan, voelde het zo goed om niet meer lastig gevallen te worden door zaken die ik niet had kunnen realiseren in het verleden. Ik voelde me vrij om de persoon te zijn die onder de indruk is van rotsbeklimmers, maar die zelf nooit aan een stuk touw zou hangen, een stuk steen grijpend, honderd meter boven de grond. Ik was vrij om die eerdere interesses van mij te waarderen maar me niet meer druk te maken over het niet deelnemen in die interesses.”

Misschien is dit wel een mooie om aan te blijven denken. Veel van de spullen die ik heb, en waarvan ik vermoedelijk lastig afscheid ga nemen, zullen hiermee te maken hebben. Een bewondering voor wat het is, voor mensen die er wat mee kunnen, maar die ook een druk leggen om er ooit weer wat mee te gaan doen. 3 Jongleerballen, 2 drumsticks, een mondharmonica, een lichtbalk waarmee je teksten af kan laten spelen. Ja, ik zou graag goed jongleren, het schijnt zelfs rustgevend te zijn. Maar nadat ik voor de 4e keer gebukt heb om de ballen op te pakken, ben ik er wel klaar mee. Drumsticks… Ja, ik wilde ooit leren drummen, een YouTube-film posten en een reactie krijgen van Phil Collins, maar ga ik dat ooit doen? Laat staan een mondharmonica leren spelen. It’s not gonna happen! En die lichtbalk? Nou, geloof me, ik heb het geduld om die aan de praat te krijgen. En nee, er zit geen handleiding bij en die is blijkbaar ook niet meer te verkrijgen, maar dat houdt me niet tegen. Ik heb hem al aan de praat gekregen, (Stop, Politie!) maar er moet veel meer mee mogelijk zijn en dan is het toch gaaf als dat me ook lukt? Ja, als ik de tijd zou hebben… Maar ik heb ook nog 15 boeken die ik moet lezen, en ik wil nog mondharmonica leren spelen. En drummen, tijdens het jongleren… Ik denk dat ik hem maar weg ga doen. Ergens, in februari. Misschien.

En ondertussen denk ik vast aan dingen die ik dan nog meer weg kan doen:

  • Halter, voor als ik ooit weer met gewichten ga sjouwen,
  • een springtouw, duidelijk waarvoor, maar wanneer gebruik ik dat?
  • een tl-balk die daar maar ligt

 

De werkbank.

Het zal wel komen door het boek wat ik tegelijkertijd aan het lezen ben, die van de 100 dingen uitdaging. Daarin schrijft Dave Bruno over zijn gereedschap waarmee hij een expert houtbewerker denkt te gaan worden. Maar dat wordt hij uiteraard niet. En hij verkoopt zijn spullen.

In ene komt het bij mij binnen. De werkbank. De werkbank die ik ooit regelde in Utrecht en met veel gepuf en gesteun op de zolder in Zaandam kreeg. Daar paste hij makkelijk en ik gebruikte hem toen eigenlijk bij alles. Voornamelijk als werkbank, maar ook de grote bankschroef die erin zat (eigenlijk 2 maar ik gebruikte er eigenlijk steeds maar 1). En nu staat hij ook weer op zolder, de kleine zolder met schuin dak. Eigenlijk past hij nergens echt goed en hoe hij staat is hij eigenlijk weer niet handig te gebruiken. Ik heb het er al vaker over gehad om hem weg te doen, maar dat is eigenlijk ook weer zonde, het is zo’n mooi ding! Volgens mij gebruik ik hem voornamelijk om spullen op te leggen en voor de bankschroef. Hoeveel is die me waard?

 

Hoe hou je het vol?

Ook misschien een rare om over na te denken, een aantal dagen voordat het uberhaupt begint. Maar het moment gaat komen, dat je denkt ‘ja, het is mooi geweest, het nieuwe is er vanaf, waarom zou ik het mezelf zo moeilijk maken, welke 18 dingen ga ik nu weer verzinnen om weg te doen?’. Ik vergelijk het maar een beetje met een uitdaging om elke dag 25 cent extra te sparen, en dat dan 365 dagen achter elkaar, iets met een spaarpotje hebben voor de vakantie ofzo. Meerdere mensen gaven in januari vorig jaar aan dat ze eraan mee gingen doen, daarna hoorde je er niets meer van. En waarom zou je ook, je bent aan niemand iets verschuldigd, je doet het voor jezelf. Toch? Maar om dan toch die stok achter de deur te hebben, maak je het groter dan alleen jezelf. Je deelt het op Facebook. “IK GA DE UITDAGING AAN”, roep je in het openbaar. Oké, je legt niet helemaal uit wat je dan gaat doen, maar een beetje informatie geef je toch, mensen weten dat je het gaat doen, als mensen het nu onthouden, dan kan je halverwege de maand ofzo iets verwachten als ‘hoe gaat het?’ en dan wil je natuurlijk niet gaan antwoorden ‘oh, dat was stom, ik ben gewoon gestopt’. Nee, nu ligt het vast. Doe je het niet meer voor jezelf, dan doe je het wel voor de anderen, om niet als een loser uit de bus te komen. De stap is gezet, het point of no return. Stoppen is geen optie.

8d535be2a750624f6b71050144223e67_medium.

 

Dag 1, meteen maar even wat gewicht in de schaal gooien.

Waar begin je mee? Geen idee, trek een willekeurige lade open en je vindt genoeg wat in aanmerking komt, maar deze eerste dag toch meteen maar iets wat meer impact heeft dan dat doosje met punaises.

Een halter. Ooit opgehaald omdat ik bezig was met trainen voor een evenement maar dat evenement is geweest en de halter verdween via een aantal stappen ergers in de kruipruimte van de zolder en ligt daar nu al een tijd onaangeroerd.

Zonde om weg te doen, misschien ga ik ooit nog eens trainen, maar wees nou eerlijk, ga je dat echt nog doen?

En ben je dan niet in staat een trainingsprogramma op te starten zonder de noodzaak van een halter?

Lijkt me wel ja, dus deze gaat het huis uit, op zoek naar een andere eigenaar die nu juist in de fase zit van trainen met gewichten.

De eerste stap is gezet. Nog 405 objecten te gaan.

5e3e36e8d29f22d30c4e38cdf45630c1_medium.

 

Februari is nog gaande. En eerlijk is eerlijk, ik loop wat achter. Ik ga zeker 406 dingen weg doen, maar het lukt me niet om elke dag net zoveel dingen weg te doen. Op dinsdag heb ik cursus, kom ik laat thuis, donderdag heb ik afspraken, kom ik laat thuis. En als ik dat thuis ben, dan heb ik wel andere dingen te doen. Dit weekend dan zorgen dat ik weer bij kom en vooruitwerken voor de komende week? Het lukte niet, omdat ik wederom met een hoop andere zaken bezig ben. Ook daar gaan jullie binnenkort van lezen.

Maar ik ga zeker door. En zoals ik hierboven schreef over de klimuitrusting, ik heb vandaag mijn eigen ‘klimuitrusting’, mijn duikspullen, de deur uit gedaan.

Opgeruimd huis, rust in je hoofd.

 

(Dit verhaal is op 22 februari 2015 door Fred Steenbergen geschreven, op 4 juni 2018 is het geplaatst op Zeepkistje)