boekenlijst

Succesvolle mensen doen die dingen waar mislukkelingen een hekel aan hebben

“Succesvolle mensen doen die dingen waar mislukkelingen een hekel aan hebben”

Dit lees ik in het boek dat op mijn schoot ligt. Dat is me nogal een uitspraak wat die schrijver daar doet en ik laat hem even op me inwerken. “Succesvolle mensen doen die dingen waar mislukkelingen een hekel aan hebben”.

Terwijl ik dat doe, verschijnt op mijn laptop rechts onderin een pop-up, ten teken dat ik nieuwe mail heb ontvangen. Het begin ervan is te lezen. “De voorpagina is aangepast en …”. De popup verdwijnt weer.

Ik ben benieuwd wat er achter de ‘en’ staat en open de mail.

Ik lees dat de website is aangepast, de welkomstpagina is verbeterd en er zijn wat cijfers op de website toegevoegd. Goed om te horen, meteen even kijken. “Ziet er mooi uit”, antwoord ik even later op de mail.

Terug naar mijn boek. Waar was ik ook alweer gebleven?

Eerst trouwens maar even een kop koffie halen, ik heb dorst gekregen.

Oh, trouwens, over koffie gesproken, ik moet de actuele stand van de Douwe Egberts Punten-actie nog even bijwerken en ook even wat mensen bedanken die punten hadden opgestuurd.

De stand werk ik meteen even bij, het bedanken van de mensen blijkt wat lastiger te zijn, dat komt later wel.

Terug naar het artikel. O nee, ik zou koffie halen. Zo terug.

Ik denk dat er nog een stuk of 12 onderbrekingen volgen voordat ik het hoofdstuk uit heb.

 

Herkenbaar?

Uitstelgedrag, afgeleid zijn, dingen doen die leuker zijn dan de dingen die je eigenlijk moet doen, to-do-lijstjes die eerder langer dan korter worden.

Mij komt het in ieder geval bekend voor. Het eeuwige gevoel dat de dagen te kort zijn, in de avond bedenken wat ik eigenlijk nog had moeten doen. Nog even mijn bed uit, nog even snel…

Dit ‘nog even snel uit bed’-gedrag werd dankzij het ‘Getting things done’-boek vervangen door een lijstje naast mijn bed waarop ik de zojuist bedachte taken schreef. Dat voelt goed, hoef ik er niet meer aan te denken.

Maar als je er vervolgens ook niets meer mee doet, en het lijstje wordt alleen maar langer, dan schiet het eigenlijk ook niet op en bouwt de druk zich weer op. Nieuwe systemen om de lijstjes in te delen naar dag, elke dag een eigen kleur, een klapper met kaartjes zodat je het meteen op het juiste kaartje kan zetten, het lijkt in eerste instantie de oplossing, maar lijkt op de lange termijn toch niet te werken.

boekenlijst

Mijn boekenplank wordt ondertussen gevuld met boeken waarin ik zoek naar de ultieme oplossing: “Slik die kikker!” van Brian Tracy, waarbij (even kort door de bocht) geadviseerd wordt te beginnen met datgene waar je tegenop ziet want als je dat gehad hebt, dan is het uit je gedachten en alles wat daarna komt is alleen maar makkelijker. “Elke dag je hoofd en inbox leeg” van Taco, waarin beschreven wordt hoe je met je mailbox om kan gaan om te zorgen dat je ‘een leeg hoofd’ hebt en je dag niet gestuurd wordt door een continue vollopende mailbox. “Helweek”, van Erik Bertrand Larssen, waarin (wederom kort door de bocht) een week (de zogenaamde helweek) uit het leger als manier wordt genomen om in die week alles weg te werken wat voor je ligt).

De boeken zelf snijden allemaal hout, en ik zie regelmatig weer nieuwe langskomen die op hetzelfde gebaseerd lijken te zijn. Zo zie je nu bijvoorbeeld weer ‘The Miracle Morning’. Een uurtje eerder opstaan dan normaal, waardoor je een uurtje extra hebt, waarin je heel veel kan doen en je de rest van de dag dus rust krijgt. Ik hoor er vooral weer de Helweek in terugkomen. Ik sla hem even over. Ik geloof erin dat je in dat uurtje veel kan, maar als ik een uur eerder opsta om te gaan sporten, kan ik beter in de auto stappen zodat ik juist die file voor ben, en dan een uur eerder na huis, wederom voor de file. Bovendien, het uur wat je eerder opstaat, mis je aan slaap, dus zal je uiteindelijk een uur eerder naar bed moeten, dat ene uur waarin ik juist zoveel doe. Voor mij klinkt het meer als een verschuiving van je ritme waardoor je avonden korter worden en je weer in hetzelfde terecht gaat komen. Tenzij je de zaken anders aan gaat pakken.

Waarom moet je om 5 uur opstaan, waarom moet je een Helweek nemen, waarom moet je Nee zeggen en je niet schuldig voelen, jezelf beïnvloeden, de kikker slikken, geen beren op de weg zien en ga zo maar door.

Er ligt iets aan ten grondslag, en volgens mij is de enige manier om al deze boeken daadwerkelijk te laten werken, de achterliggende reden te onderzoeken.

En zo kom ik uit bij een Engelstalig luisterboek wat ik, dag na dag, in de auto luisterde, en waarvan ik nu de Nederlandse versie voor me heb liggen. Een boek uit 1989 wat volgens mij zo succesvol is, dat vrijwel alle hierboven genoemde boeken wel iets uit gebruikt lijken te hebben:

The 7 habits of highly effective people, van Stephen R. Covey.

 

Ik ga even wat dingen doen waar mislukkelingen een hekel aan hebben…