zwerfafval

Zwerfafval

Zwerfafval is overal om ons heen. Zwerfafval als we een eindje lopen met de honden. Zwerfafval als ik een eindje ga hardlopen in de omgeving. En heel veel aangespoeld afval op het strand.

Zwerfafval is ongetwijfeld van alle tijden, maar misschien juist nu ik wat ouder wordt, valt het me nog meer op. En wil ik er best wat aan doen.

Dus toen er een Facebook-evenement langskwam waarin gevraagd werd 1 stuks zwerfafval op te ruimen, onder het mom van ‘als iedereen dat een keertje doet, dan wordt het weer een klein beetje beter’, toen was het uiteraard snel een uitgemaakte zaak. Natuurlijk doe ik mee en ruim ik een stukje zwerfafval op.

Een druppel op de gloeiende plaat! Het is de plicht van de gemeentes! Waarom zwerfafval opruimen, er zijn genoeg andere problemen om je druk om te maken!

Een paar van de reacties die ik links en rechts zie verschijnen. Het zwerfafvalprobleem lijkt verdacht veel weg te hebben van het zwerfhondenprobleem. Des te meer reden misschien nog wel om er iets aan te gaan doen.

Dus de vrijdag van het evenement vrij genomen om, naast wat belangrijke andere dingen, ook meteen een paar uur te besteden aan het opruimen van zwerfafval.

Wat hebben we daarvoor nodig? Een aantal vuilniszakken. Hebben we, check. En iets van een prikker, of een grijper ofzo.

We bezoeken de Facebook-groep van de Krommeniers. Dé groep waar alle Krommeniers zich verzamelen ik stel de vraag wie er nog meer mee gaat doen, voor Krommenie, en of iemand toevallig een grijper ofzo te leen heeft.

En het effect is direct zichtbaar.

Not. Ruim 100 keer gezien, 0 reacties.

Dus maar een berichtje richting de gemeente. Dat we van plan zijn om mee te doen, en of zij me misschien kunnen helpen. Binnen 2 dagen stonden er 2 afvalgrijpers voor de deur. En dat niet alleen, via de mail ook meteen een uitnodiging voor een bijeenkomst in de raadzaal van Zaandam om mee te praten over het zwerfafval.

zwerfafval

En daar zit ik dan. Met een stuk of 20 mensen, te praten over scholen, de schoonste straat, de vuilste straat, statiegeldapparaten voor zwerfvuil, zwerfvuilestafettes en websites.

Aan het eind van de avond praat ik nog even wat na en ga dan weer terug naar huis. Een ding is me duidelijk geworden, sommigen doen er wat aan als Pasen en Pinksteren op dezelfde dag vallen. Anderen als de zon verduisterd wordt door de maan.