Toelatingsexamen in het stembureau

Ik kan het toch niet laten, ik moet er wel wat over schrijven.

Het stemmen vandaag. Bij binnenkomst dacht ik er niet zo bij na, maar toen ik buiten stond, stond ik stil, begon te denken en ben weer naar binnen gegaan om tekst en uitleg te vragen.

Wat was er gebeurd?

 foto(7)

Bij binnenkomst in het schoolgebouw wat vandaag dienst deed als het stemlokaal werd ik door de man in de ingang gevraagd of ik eerst mee wilde doen aan een enquête, het kon anoniem worden ingevuld en duurde maar een paar minuten maar zou zeer gewaardeerd worden door de vrijwilligers die vandaag het stemlokaal bemanden.

Nou, ik draag vrijwilligers altijd een warm hart toe, dus uiteraard wilde ik dat.

Het was een digitale enquête en allemaal multiple-choice-vragen dus inderdaad, lekker snel klaar.

 

hoe bekend bent u met dit stemlokaal?
[ ] Zeer bekend
[ ] Een beetje bekend
[ ] Niet bekend

 

Zou u stemmen als het slecht weer was
[ ] Ja, uiteraard
[ ] waarschijnlijk wel
[ ] Nee, dan zou ik in me bed blijven liggen

 

Waarvoor heeft u de afgelopen tijd uw stem uitgebracht? (meerdere antwoorden mogelijk)
[ ] Verkiezing voor de Provinciale Staten
[ ] Verkiezing voor de waterschappen
[ ] Verkiezing voor Eurovisiesongfestival
[ ] Verkiezing voor So you think you can dance
[ ] Verkiezing voor Utopia, de Utopiaan van het jaar

 

Hoeveel boeken leest u per jaar
[ ] boeken?
[ ] 1 tot 5
[ ] 6 tot 10
[ ] meer dan tien

 

Wat is uw hoogst genoten opleiding
[ ] vmbo
[ ] havo
[ ] vwo
[ ] mbo
[ ] hbo
[ ] universitair

 

Ik vroeg me af wat de vrijwilligers ermee zouden doen maar vond hem wel grappig, hij leek een beetje op een enquête die ik ooit met 2 vrienden maakte tijdens onze opleiding. Een enquête in het kader van een onderzoek naar stress waarin we de leraren meerdere vragen stelden waarbij sommige heel serieus en sommige te bizar, maar vooral heel veel vragen. En dan de dag nadat ze die enquête hadden ontvangen meteen een herinnering er achteraan met de melding dat we hun ingevulde enquête nog niet hadden ontvangen en of ze hem wel alsnog in wilden vullen. Allemaal om te kijken uiteraard hoe ze met de druk om zouden gaan.

Ook in dit geval zaten er veel rare vragen bij, ik weet ze niet meer allemaal precies, maar goed, ik zie de humor daar wel van in en na het kiezen voor ‘Opslaan’ kreeg ik op het scherm netjes een bedankje voor het nemen van de moeite en de melding dat ik welkom was in gymzaal voor het uitbrengen van mijn stem. Nou, zo bekend was ik nou ook weer niet dus even gevraagd aan de man. Hier links de gang in, en dan meteen weer rechts, vanaf daar volgt u de bordjes, het kan niet missen. Fijn, dank u wel!

foto(6)

Binnen werd ik vriendelijke begroet door de groep vrijwilligers. Na de controle van mijn paspoort werd ik verwezen naar het hokje. Twijfel. Zal ik een foto maken? Ik ben eigenlijk niet zo van de selfies, en dus ook niet van de #stemfie. Bovendien neem ik foto’s omdat ik het leuk vind, niet om iets te bewijzen. Want dat is volgens mij toch wel een beetje de achterliggende gedachte van de stemfie, het opvoeren van de druk zodat meer mensen gaan stemmen. En daarbij, ik had al een foto genomen van de ingang van de school en net van een van de bordjes. “Bewijs” heb ik dus sowieso wel. Geen foto van mezelf dus, wel mijn voorkeur gemarkeerd, het biljet weer netjes opgevouwen en in de daarvoor bestemde bus gegooid. Ik dacht er nog aan om te dunken, want de stembus stond precies onder de basket, maar in gedachten zag ik mezelf al onderuit gaan, dus ook dat maar achterwege gelaten. Daarna de mensen achter de tafeltjes een prettige dag gewenst en weer naar buiten.

Waarbij ik iemand passeerde die ik aan de portier hoorde vragen ‘dat ding zeg dat ik moet stemmen in de kantine, dat komt mooi uit, kan ik dan meteen wat bestellen, liefs krokettuh! Waar is die kantine? De man verwees haar netjes door. De trap op, en dan de bordjes volgen met de afbeelding van het broodje met hamburger. Is er geen lift!?

Nee, sorry, een lift is er niet.

De vrouw sjokte de trap op, ik stapte de school uit.

Waar ik stilstond, dacht, en weer terugliep.

 

Ik keek de man aan en stelde de vraag. Hoezo zijn er 2 verschillende stemlocaties? Hij keek me aan, keek om zich heen en fluisterde “Ze heeft de enquête ook gedaan. En als ik mag gokken… Eurovisiesongfestival en mooi-weer-stemmer.

Iedereen mag tegenwoordig maar stemmen. Hier bepalen wij wie stemt. Zeg maar ons toelatingsexamen voor het stemlokaal.

En voordat u gaat zeggen dat haar stem verloren gaat… Dat is niet zo, haar stem wordt aan het eind van de dag door een gecertificeerd bedrijf opgehaald en netjes verwerkt tot toiletpapier”.

Dat geloof je toch niet?