10 tips voor de beginnende houtbewerker

Nou ja, of het er 10 worden, weet ik nog niet, maar ik begin ergens en dan zien we wel hoeveel het er zijn.

Eerst even wat over mijzelf. Mijn vrouw en ik zijn vrijwilligers voor een stichting die zich inzet voor honden in het buitenland. En dan met name om het probleem in het land zelf op te lossen, door sterilisatieprojecten, educatie en samenwerking met gemeentes. Daarnaast steunen we een asiel en juist dat laatste doen we eigenlijk het hele jaar door, met behulp van houtbewerking.

Wat we doen, is spullen maken van hout wat we verkopen aan vrienden, familie en bekenden voor een zelf te bepalen bedrag. Dit bedrag gaat voor de helft naar het asiel, en de andere helft gebruiken we om nieuwe spullen te kopen die we dan weer gebruiken bij het maken van nieuwe spullen. Een simpel concept waar heel wat haken en ogen aan zitten, maar daarover later wellicht meer.

Bij dit werken met hout en het maken van spullen lopen we uiteraard tegen veel punten aan waarvan we achteraf denken ‘hadden we dat maar eerder geweten’ en juist dat soort ‘tips and trics’ zal ik hier proberen aan te geven zodat jij daar wellicht ook weer wat van kan leren. Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee en als je er wat aan gehad hebt, laat dan eens wat van je horen. Dat kan als reactie hieronder, of anders op ons Facebook-kanaal: 5050ShopSDB.

 

Tip : Maak je niet te druk om (het gebrek aan) gereedschap

Meteen maar bij het begin beginnen, je hebt vast wel iets in huis aan gereedschap als je van plan bent om iets met hout te gaan doen. Een schroevendraaier, een gewone zaag, een hamer. Mooi. Daar kom je al een heel eind mee! Er gaat echter ook vast een moment komen dat je op internet gaat kijken naar filmpjes van houtbewerkers en het eerste wat dan opvalt, is dat zij niet zagen met een handzaag, maar met een zaagmachine, dat ze niet schroeven met een schroevendraaier maar een electrische schroefboor en dat ze niet timmeren met een hamer, maar met een spijkerpistool. Maak je niet druk, zij zijn ongetwijfeld net zo begonnen! Het mooiere gereedschap (wat zeker weten handig is, en je ook erg veel tijd oplevert) komt later wel.

Tip : Schroeven doe je zo

Hoe moeilijk kan het zijn, schroeven. Tóch leerde ik hier eigenlijk nog maar kort geleden iets over wat ik niet eerder gehoord had, maar wat toch weer iets is wat ik eerder had willen weten.

Voorboren ken je wellicht al en doe je misschien ook al (het voorkomt in veel gevallen dat het hout splijt). Maar met welk boortje doe je dat dan? Nou, hier de oplossing: als je 2 delen aan elkaar gaan verbinding, dan boor je het deel waar je het eerste in schroeft voor met een boortje dat 1 millimeter dikker is dan de schroef waarmee je gaat schroeven en het deel waar je als tweede in schroeft, boor je voor met een boortje dat 1 millimeter dunner is dan de schroef. Dit laatste is goed genoeg om voldoende grip te hebben bij het aandraaien. Het feit dat het eerste deel voorgeboord is met een dikkere boor heeft het effect dat als je hem vastdraait, de 2 delen ook echt fysiek naar elkaar toe getrokken worden. Iets wat niet gebeurt als je met 1 maat voorboort.

Tip  : Je kunt nooit, maar dan ook nooit, genoeg lijmklemmen hebben

Niets meer aan toe te voegen. Als je ergens op bijvoorbeeld Koningsdag lijmklemmen ziet voor een leuk bedrag, koop die dan! (Wel even kijken of ze nog goed zijn uiteraard). Er komt altijd een moment dat je een lijmklem nodig hebt en je er net een te weinig hebt. Zorg ook dat je verschillende maten hebt want elke situatie is weer anders en voor de een heb je wellicht een kleintje nodig omdat je een grote niet kwijt kan, maar ook juist weer grote voor de grotere projecten. “Beter mee verlegen, dan om verlegen”.

Tip : Maak regelmatig schoon

Hou je werkplaats schoon. Klinkt logisch, maar het is o zo makkelijk om maar door te gaan met klussen en het schoonmaken even te negeren. Voor je het weet sta je in een bak zaagsel te werken, liggen overal stukken afgezaagd hout op de grond, al dan niet met uitstekende spijkers (spijkers die uitsteken, niet te verwarren met geweldige spijkers) en breek je je nek over een van die dingen.

Tip : Zorg dat alles verrijdbaar is

Als je net als ik, veel rondkijkt op Youtube (ook een geweldige bron voor veel inspiratie), dan zal je al snel houtbewerkers zien met de meest ruime werkplaatsen. Als dat bij jou ook het geval is, dan zou ik zeggen ‘zet alles zo neer dat je overal pakweg 2 meter de ruimte er omheen hebt zodat niets echt in de weg staat. Als je echter, eveneens net als ik, slecht een paar meter werkruimte hebt en je in die ruimte ook nog eens alles neer moet zetten, dan zeg ik: “Zorg dat je veel wieltjes verzamelt”. Maak alles wat je veel gebruikt verrijdbaar.

Stel dat je bijvoorbeeld een krat hebt (of maakt) voor je verzameling houtjes, dan staat die uiteindelijk ergens, en nog iets later staat hij in de weg want juist daar wil je even de workmate neerzetten. En dus begint het schuiven. Maar niet veel later moet die bak met lijmklemmen even aan de kant. Mijn ervaring is dat het niet uitmaakt wat je waar neerzet, uiteindelijk staat het altijd wel een keer in de weg. De ene keer wil je het juist zover weg mogelijk hebben omdat je het voorlopig niet nodig hebt, de andere keer gebruik je het juist wel, dus wil je het in de buurt hebben. Ideaal dus als je het (wat dan ook) op een onderstel kan zetten met 4 wielen. Liefst misschien nog 2 daarvan met een rem erop.

Tip : Zorg dat je je gereedschap altijd kan vinden

In het verlengde van de vorige. Niets vervelender dan bezig zijn en dat draaiding waarmee je het boortje los kan draaien niet kan vinden. Onnodige tijd gaat verloren en voor je het weet ben je ‘uit de flow’. Zorg voor dit soort dingen dus voor vaste plekken. Hang een plankje op, boor er een gaatje in waar dat draaiding in past en hang hem daar altijd weer op als je hem gebruikt hebt (of hang hem aan het snoer van de boormachine zelf natuurlijk). Dit geldt natuurlijk niet alleen voor dit onderdeel, maar ook bijvoorbeeld voor je schuurpapier, doe dat in een speciaal bakje wat altijd op dezelfde plek hangt, voor je schroevendraaiers (boor er een gaatje in en hang ze naast elkaar aan spijkers die je in een plaat slaat en aan de muur hangt etc. Gaandeweg kom je er misschien achter dat die plaat beter ergens anders kan hangen, maar dat kan je dan makkelijk aanpassen, als je eerst maar een vaste plek hebt zodat je altijd weet waar het zou moeten liggen (en zie het vorige punt, ruim het dan ook wel op na gebruik, anders heb je alsnog kans dat het ergens tussen het zaagsel ligt).

Tip : Leg spijkers/schroeven op volgorde

Het klinkt een beetje autistisch, maar het helpt enorm. Spijkers bij elkaar en schroeven bij elkaar, en liefst op volgorde. En heb je nu niet een mooi systeem van bakjes waarin alles gelegd kan worden, koop dan bijvoorbeeld een zooi plastic bekers, kost bijna niets, maar je kan wel al je lossen schroeven erin kwijt. Schrijf er met een Edding de maat op ‘2, 2,5, 3, 4 etc’ en je kan lekker snel aan de slag.