Mijn #30DaysOfTesting

Ken je dat, challenges op internet? ‘Doe iets wat je normaal nooit zou doen, en nomineer 3 vrienden die hetzelfde moeten doen’.

Ik heb niet zoveel met dat soort challenges, en zeker niet van die onzin-dingen die je dan wel moet doen vanwege groepsdruk. Maar soms kom je ook een challenge tegen waarvan je denkt ‘hé, die is geinig, daar ga ik aan mee doen’. Gewoon, zonder genomineerd te zijn. De #30daysoftesting is er een. En via dit log breng ik jullie op de hoogte van mijn ervaringen daarmee. En mocht je dat nou gelezen hebben, laat dan even een teken van leven achter. Ik vraag me namelijk af of er uberhaupt íemand is die meeleest 🙂

#dag1

De challenge ligt geprint op mijn bureau. Zowel voor mezelf om hem niet te vergeten en er bewust mee bezig te zijn, maar ook een beetje om te kijken hoe mijn collega’s erop reageren. Ik kijk de lijst een beetje door. 30 onderwerpen en dan nog een Bonus: “Share your 30 day challenge experiende on youtube, instagram, twitter or a blog post!’. Nou, dat laatste ga ik meteen in praktijk brengen. Ik start een blog. Maakt meteen dat je er nog serieuzer mee bezig ben, tenslotte.

Nummer 1. Buy one testing related book and read it by day 30.

Oké, ik heb het boek niet vandaag gekocht, maar ik heb wel het boek bij me wat ik het laatst heb gekocht en wat ik tijdens woon-werk-verkeer lees, als ik met de trein ga. “More Agile Testing”, van Janet Gregory en Lisa Crispin. Het is het vervolg op “Agile Testing”, wat ik eerder kocht en las.

Ook dit vervolg is een interessant boek waar ik veel nuttige informatie uit haal. Maar ook een boek wat ik voornamelijk lees in de trein, áls ik met de trein ga. Dat laatste doe ik niet dagelijks, dus het gaat me ook niet lukken om dit boek uit te hebben binnen 30 dagen. Bovendien pak ik soms juist deel 1 er weer eens bij en ga daar weer in verder. Maar goed, wat mij betreft is dit een goeie start van dag 1.

Op Twitter maak ik mijn start van de challenge bekend: https://twitter.com/fredsteenbergen/status/889912558760624128

#dag2. Take a photo of something you are doing at work.

Ik kijk eens op twitter om te zien wat anderen gepost hebben over dag 2. Hier kom ik echter teksten tegen waaruit ik concludeer dat er meerdere versies van de #daysoftesting circuleren. Hoe dan ook, bij mij staat er ‘Take a Photo of something you are doing at work’.

Mijn dag was weer interessant. Een aantal zaken handmatig getest, waarvan een groot deel exploratory. Daarnaast ook veel bezig geweest met automatische tests. We zitten in de situatie dat we steeds meer aan het automatiseren zijn en ‘met een druk op de knop naar productie’ gaan. Nou ja, zover is het nog niet, maar veel van wat ik doe, heeft daar indirect wel mee te maken. Tests bepalen bijvoorbeeld die gebruikt kunnen worden als qualitygate om te kunnen mergen naar de master. En als er dan gemerged is, dan wordt automatisch een pipeline gestart die daarvan een release bouwt, die automatisch op een testomgeving wordt gezet waar alle tests worden opgestart zodat er terugkoppeling gegeven kan worden van de kwaliteit van die versie. Dit klinkt allemaal makkelijk, maar het heeft nogal wat gevolgen en een aantal pijnpunten waar we tegenaan lopen. En dat is mooi, want dan kunnen we er wat aan gaan doen. Bekijken bijvoorbeeld hoe we de tests stabieler kunnen maken, of sneller. Zaken als de testpiramide komen hierbij bijvoorbeeld weer om de hoek kijken. En tussendoor nog even een overlegje met wat collega’s over een aantal andere testzaken.

En dit was meteen een mooi moment om een foto te maken, van de stoelen in een van onze vergaderkamers. Geen stoelen, maar hometrainers. Zodat je tijdens het vergaderen niet stil hoeft te zitten 🙂

#dag3. Listen to a testing podcast.

Vandaag zou ik een podcast moeten luisteren. Ben benieuwd of er een podcast is over intellij die niet meer kan pullen of pushen na een wachtwoord wijziging. Google is je beste vriend en daar veel info vandaan gehaald, maar niet wat ik zocht.

Ik werk vandaag thuis, dus via verschillende manieren ook even de collega’s om hulp gevraagd, maar ook dat mocht niet baten. Mijn gewijzigde code krijg ik niet gepushed. Hmm.

De pauze wilde ik eigenlijk gebruiken om even te zoeken naar een leuke podcast en die dan te gaan luisteren, maar ik denk dat ik de pauze maar even gebruik om door te zoeken naar een oplossing voor dit probleem, want die moet worden opgelost.

Het is avond. Het werk laat ik even achter me, en ik ga voor een nieuwe poging, luister een podcast. Ja, makkelijk gezegd en er zijn er vast ontelbaar te vinden, maar als je normaal alleen maar naar youtube-filmpjes kijkt over testen, dan vraag je je toch meteen af, ‘waar vind je die?’. Even googlen dus maar weer en voor ik het weet heb ik er een stel.

Ik begin er met 1 en denk al snel, mwah. Niet helemaal de juiste. Welke dan wel?

Ik vraag het de testcommunity. Nu maar hopen dat ze meelezen en een goeie suggestie hebben. Ga ik in de tussentijd even wat anders doen.

Helaas bleef het antwoord uit, deze challenge dus even in de ijskast. Later nog eens oppakken.

#dag4. Share a testing blog post with a non-tester

Gisteren ben ik weer een stuk gaan hardlopen, een rondje door de natuur, weilanden, groot meer, fietspaadjes. Een mooie route, maar ook weer een route waarbij ik dan denk ‘de volgende keer dat ik hier kom, neem ik weer een vuilniszak mee en een grijper.

Zwerfafval.Er ligt hier niet echt veel, maar alles wat er ligt is eigenlijk teveel. Een tijdje terug had ik hetzelfde, maar dat was langs een route waar ook veel auto’s rijden en ik vermoed dat er gewoon veel uit het raam wordt gegooid. Ik ben daar gaan tellen en ik kon letterlijk geen 10 stappen rennen zonder iets in het gras te zien liggen wat er niet hoorde.

Dit alles sluit mooi aan bij de blog die ik dus eerder schreef. Deels over testen, maar ook meteen een stukje met een boodschap, waardoor die ook voor niet-testers interessant is. Gisteren postte ik een berichtje op Facebook tijdens het rennen. Nu misschien een mooi moment in het kader van opdracht 4 om deze post nog maar eens even te gaan delen.

En dan bedoel ik dus deze: http://zeepkistje.nl/het-mooiste-vak-wat-er-is-testen/de-boyscout-rule-verbeter-de-wereld-in-kleine-stapjes/)

#dag5. Read and comment on one blog post

Reageren op een blog, leuke opdracht ook weer want het zet je aan tot het leven van het verhaal van iemand anders. Doe ik eigenlijk regelmatig, reageren op een blogpost. Soms inhoudelijk commentaar, soms alleen maar even wat spelfouten doorgeven zodat de volgende lezers niet onnodig worden afgeleid door spelfouten maar gewoon op de inhoud kunnen focussen.

Overigens merk ik wel dat bij veel blogs of de mogelijkheid tot reageren uit staat (bang voor reacties?) of dat je lid moet worden van een of ander iets om überhaupt te mogen reageren. Als je dat dan merkt nadat je al je reactie hebt getikt, dan haak ik meestal af. Dan maar geen reactie.

Voor deze opdracht ging ik op zoek naar een interessante blog en ik kwam uit bij een blog over accessibility-testing, ook een mooi onderwerp. De blog zelf gaf me weer een aantal mooie inzichten die ik weer kan gebruiken en daarnaast ook een paar spelfouten waar ik even op gewezen heb. Kort daarna nog eens gekeken bij de blog en zowaar, een reactie. Dat is dan misschien ook weer het nadeel van sommige blogs, of blogsystemen, je wordt niet overal op de hoogte gebracht van reacties, wat jammer is.

Ik hou van dit soort antwoorden, mijn ‘kritische noot’ wordt positief ontvangen en aangevuld met een aanbod om te helpen. Dankjewel!

#dag6. Perform a crazy test

Nou, daar gaan we, wat is ‘a crazy test’? Voor mij als tester iets niet zo snel iets crazy. Ik besluit dan ook mijn volgers op Twitter te raadplegen. Wat vinden jullie? Wat zouden jullie adviseren?

Het eerste antwoord dat ik krijg: ‘de koffiemachine!’.

Niet eens zo’n gek idee, dus als ik toe ben aan een bakkie, besluit ik te kijken wat ik daar allemaal mee kan doen. Stekkers zijn verstopt, daar kan ik niets mee. Ach, ik begin gewoon met de gewenste keuze, kijken wat de toetsen doen als ik daarna nog eens op wat knoppen ga drukken.

Vrij snel daarna wordt het duidelijk dat een koffiemachine ‘testen in productie’ niet handig is. Je kan en mag veel software stuk maken, maar kom niet aan de koffiemachine, daar maak je geen vrienden mee.

Maar de dag is nog niet over. Het is een woensdag en dat is voor mij de ‘ren naar huis-dag’. Training voor de Dam-tot-Dam-loop van september. De afstand is een stuk korter dan die loop, iets meer dan de helft, maar het is een mooi stuk om in ieder geval elke week zo’n stuk te rennen. Gaandeweg bouw ik dat dan uit tot die 16.1 km.

Normaal probeer ik de hele afstand te rennen zonder te hoeven rusten en hoewel het me niet om tijd gaat, let ik wel altijd op mijn snelheid. Ga ik langzamer dan 10, dan klopt er iets niet. Bij 11 ben ik blij en alles harder is winst.

Vandaag besluit ik het even anders aan te pakken, ik begin meteen met een crazy-test: de coupertest. 12 minuten rennen en dan kijken wat voor afstand je in die tijd af kan leggen. Ik start mijn horloge en begin te rennen. Het gaat lekker. Maar 12 minuten is lang. Langzaam maar zeker tel ik de seconden af. Een blik op het horloge, pas 8 minuten… volhouwen. 9, 10, 11. Bij 11 zit ik behoorlijk aan mijn max, qua afstand ben ik al ruim tevreden. Zal ik wat rustiger aan gaan rennen, want die laatste minuut hou ik nooit vol. Maar dat is precies de reden om door te gaan, het is nog maar een minuut. Rennen, nú ben je juist aan het trainen! Daarna kan je rusten. En zo tikken de seconden weg en druk ik hem uit bij 12:01.

Afgelegde afstand: 2,79km, Snelheid: 13,95km/uur!

Ik ben zeer tevreden. Beetje gekkenwerk misschien om zo hard te rennen, zeker als je bedenkt dat je daarna nog zo’n 6km moet rennen, maar ach, ze noemen het niet voor niets crazy test…

#dag7. Find an accessibility bug

Grappig dat die ook in de lijst van #30daysoftesting voorkomt, want als hij er niet in zat, dan had ik hem zelf als nummer 32 uitgevoerd.

Dat komt eigenlijk door een collega van me op het werk. Wij hanteren sprints van 2 weken en aan het eind van een sprint wordt de release op een omgeving neergezet waarna we dan met alle collega’s een handmatige test doen. Er is dan al het nodige geautomatiseerd getest, maar we lopen er toch nog even doorheen om te kijken ‘of er geen rare dingen zijn’.

Dit deden we in het verleden met een soort checklist:

  • Bekijk of pagina x het onderdeel y bevat
  • Kijk of de knoppen op pagina z het wel doen (want daar zat toen-en-toen een fout in)
  • Ga naar pagina xyz en kijk of je rare dingen ziet.

Deze onderdelen rouleerden dan onder de teams, waardoor steeds iemand anders het onderdeel test om zo een soort van blindheid te voorkomen. Al snel kwam er terecht commentaar op. ‘Kan dat niet geautomatiseerd worden?’. Nou, sterker nog, die stappen op zich zijn al geautomatiseerd, maar eigenlijk ging het ook niet om dat ene specifieke onderdeel, of die ene knop, maar of je in je hele bezoek (of ‘journey’, zoals dat bij ons genoemd wordt) rare dingen tegen kwam waar misschien juist niet automatisch werd getest.

Toen we hier meer de nadruk op wilden gaan leggen, besloten we dan ook anders te gaan testen. We maakten ‘persona’s’, oftewel een aantal rollen, zoals ‘de nieuwkomer’, of ‘haastige harry’. Allemaal verschillende personen wiens pet je opzette tijdens het testen. De nieuwkomer wist nog van niets, en daarbij kijk je dus met name of de knoppen op plekken zitten waar je ze mag verwachten, of je leest alle helpteksten die je tegenkomt nog eens goed door. Kloppen die bijvoorbeeld nog wel met de actuele functionaliteit, en bieden ze ook echt de hulp die je nodig hebt als beginnende gebruiker? Haastige Harry is dan juist iemand die daar geen tijd voor heeft, die wil gewoon zo snel mogelijk door de site heen om zijn doel te bereiken.

Al dit soort rollen hebben we geprint op een kaartje en daarnaast hadden we dan ook nog een kaartjes met op elk een browser en een ander kaartje met een device. Elke collega trok dus uit een pak kaarten 3 verschillende kaartjes: een blauwe, een groene en een paarse.

Toen ik met de kaartjes voor de collega stond, vroeg ik om de kaartjes te trekken en hij pakte een blauwe en een groene. Ik gaf aan dat hij ook nog een paarse moest trekken zodat hij wist welke device hij dit keer zou gebruiken voor zijn test.

Waarop hij vroeg ‘paars, welke is dat dan?’.

De collega bleek (nou ja, hij wist het zelf wel al natuurlijk) kleurenblind te zijn en zag dus maar 2 kleuren kaartjes.

Toen ik daar over nadacht, realiseerde ik me dat ik daar eigenlijk niet op test. Alle teksten zijn voor mij goed leesbaar, de knoppen zijn goed te vinden en ga zo maar door, maar is dat voor kleurenblinden ook het geval?

Volgens hem deden we het best wel goed. Gelukkig maar. Toch besloot ik om dit punt even op een sticky te schrijven als aandachtspunt bij een volgende exploratory-test want kleurenblindheid is 1 ding, maar er zijn nog veel meer onderdelen om dan op te letten. En nu die opdracht toch op de challenge staat, ga ik hier eens even naar kijken.

Een paar dagen terug was de opdracht om een blog te lezen, ik besloot er eentje te lezen over accessability-testing. In de blog word ik meteen al naar een paar plekken verwezen waar ik wat ideeën opdoe.

Ik besluit eens even de proef op de som te nemen. Stel dat ik RSI zou hebben en het advies krijg om zo min mogelijk met de muis te werken, of bij wijze van spreken mijn muis heb laten vallen en onze site moet bedienen zonder muis. Kan ik de belangrijkste zaken van onze website doen, zonder muis, of zonder mousepad?

Vanaf de homepage (jep, daar ben ik gekomen met behulp van de muis), zie ik eigenlijk geen andere manier dan veel op de tab-toets te drukken, in de hoop dat ik op de juiste plekken terecht kom.

Op het scherm is niet echt te zien op welk veld of plaatje ik nu precies sta, dus weet ik ook niet wat er gaat gebeuren als ik op Enter druk. Alleen links onderin is te zien wat de url is waar ik naartoe zou gaan. Gelukkig komt die url redelijk overeen met de plaatjes op het scherm dus na wat TAB en SHIFT-TAB kom ik een paar pagina’s verder.
In de tussentijd zijn er wel rare balken verschenen die niet weg gaan dus de eerste bevindingen worden maar vast genoteerd.

Na een tijdje geef ik het op. Ik kan eigenlijk maar 1 ding concluderen. Onze site is niet geschikt voor mensen die het zonder muis moeten doen. En dat is dan maar 1 onderdeel van de W3.org.

Zelf ook interesse in accessability? Dan kan ik zeker de (korte) filmpjes aanraden van deze site: w3.org/WAI/perspectives

#dag8. Download a mobile app, find 5 bugs and send the feedback to the creator

Laat ik beginnen met zeggen dat ik niet echt een early-adapter ben. Daar waar anderen ’s nachts al in de rij staan om de allernieuwste iphone te kunnen kopen, doe ik het nog met een toestel van een generatie of 4 terug. En op zich niets mis mee… totdat je een willekeurige app wil downloaden, dan is de kans groot dat dit niet gaat lukken. Maar goed, het heet niet voor niets een ‘challenge’. Daar gaan we…

We beginnen met een echte app waar ik de laatste tijd veel over heb gehoord. De vorige versie was al van een tijd terug en werd door veel mensen gebruikt.

Deze applicatie vereist iOS 9.0 of nieuwer. Je moet bijwerken naar iOS 9.0 zodat je deze applicatie kunt downloaden en gebruiken.

Nou, dat laten we dan maar even, want dat lukt dus ook niet met deze telefoon.

next.

Dan maar een spelletje wat ik tegenkom: Brain On! Physics.

Voordat ik nog maar iets gespeeld heb, heb ik 50 coins verdiend en krijg ik de melding ‘Come back tomorrow for more rewards’. Oké, afsluiten dan maar? Ik besluit nog even verder te kijken en inderdaad, die coins waren 1 ding, maar het spelen moet nog beginnen.

Het eerste leven is een eitje, die speel ik zo uit. Meteen gevolgd door een scherm waar ik doorheen moet met reclame. En dan ben ik er eigenlijk al een beetje klaar mee. Ik besluit te stoppen met spelen.

Nieuwe poging, ander spel: Tricky Test 2. Denkspelletjes. En daar hou ik wel van, dus laat ik die eens proberen.

“Device insufficient memory. We have detected that this game requires more memory than what your current device has. You might encounter some lags or app crashes while playing due to low memory. We apologize for the inconvenience’.

Tot zover goeie meldingen, het is aan mij om ‘proceed anyway’ te kiezen. En dat doe ik dus.

Ook hier hetzelfde verhaal. Voordat ik ook maar iets zinnigs heb gedaan, heb ik 20 gratis muntjes verdiend, munten die ik blijkbaar verderop nodig heb en als je die niet meer hebt, kan je die verdienen door reclamefilmpjes te kijken of door de app 5 sterren te geven.

En daarmee ben ik er eigenlijk wel weer klaar mee. Dit soort games ga ik niet testen en ik ga geen bugs melden.  Wellicht nog eens in de toekomst een echte app testen, maar nu even niet.

#dag9. Create a mindmap

Mindmaps, ik heb er ooit eens een lesje in gehad, over het hoe en waarom van mindmaps. Waarom het helpt om met verschillende kleuren te werken, met tekeningen, met van alles, behalve met een automatische tool die een standaard bullet-list maakt. Maar doe eens een google-search op mindmaps en wat kom je tegen… Allemaal mindmaps, gemaakt met een online-tool. Kan je eigenlijk net zo goed Word openen en een bullet-list maken.

Ik ben niet goed in mind-maps, het is niet echt mijn ding. Op EuroSTAR maakte ik aantekeningen van elke sessie waar ik was. Mijn manier om het later nog eens na te kijken. Er waren er ook die mindmaps maakten. Ik ben daar eigenlijk wel jaloers op. Hoe je tijdens het luisteren ook nog eens kunt bedenken wat je gaat noteren en er meteen een zinvolle tekening van maken. Want zo zie ik het wel een beetje, een tekening. Of kunst, misschien zelfs wel.

Ik ga hier dan ook geen mindmap maken. Terwijl het zo nuttig kan zijn om zaken beter te onthouden, creatiever bezig te zijn, de rechterhersenhelft meer in beweging te brengen en ga zo maar door. Misschien toch maar eens gaan doen…

#dag10. Find an event to attend (online, or face to face)

Check. Kan ik ook weer afvinken. Oké, geen event wat ik vandaag gezocht, gevonden en bijgewoond heb, maar het is dan ook weekend en ik heb andere dingen te doen. Een bank maken bijvoorbeeld wat bij een huisje in Oostenrijk komt te staan. (Daarover later wellicht meer).

Nee, dit is een evenement wat ik eerder gevonden heb en waar ik me voor aangemeld heb om volgende maand bij te wonen. De Truckrun van Heemskerk. Een evenement waarbij een groot aantal geestelijk gehandicapten als bijrijder een dagje mee mogen met een groot aantal trucks. Dit alles begeleid door een groot aantal motorrijders die het verkeer onderweg regelen. En daar ben ik er dus eentje van.

Een paar jaar geleden voor het eerst aan meegedaan toen ik via een collega werd uitgenodigd om ook mee te gaan en dat was zo leuk om te doen, dat ik nu op de mail-lijst sta en dit jaar dus ook weer aangemeld.

Ook dit jaar is het weer de vraag of het wel doorgaat want het wordt steeds lastiger voor de organisatie om alles te regelen. Ze gaan bijvoorbeeld door verschillende gemeentes en elke gemeente moet hiervoor een vergunning verlenen. En de veiligheid van alles en iedereen moet natuurlijk gewaarborgd worden waardoor de regels ook steeds strenger worden. Zo is voor de motorrijders inmiddels verplicht om een cursus te volgen en hier examen in te doen, en zou het verboden zijn om onderweg te toeteren. Het eerste vind ik geen probleem, examen inmiddels gehaald, dat tweede vind ik echter een showstopper. Heb ik ook aangegeven bij de organisatie als antwoord op hun vraag ‘wil je nog meedoen als het toeteren echt verboden is’. Aangegeven dat ik het doe voor de bijrijders en dat ik graag meehelp, maar dat ik het snap als de lol voor de organisatie er zo wel af gaat en dat ik het begrijp als ze de boel niet door laten gaan. Benieuwd wat het dit jaar gaat worden.

Hoe dan ook, dat wordt een van de evenementen waar ik binnenkort dus aan mee ga doen.

#dag11. Take a picture of your team

Makkerlijker gezegd dan gedaan, als je niet op het werk bent vanwege een week vakantie 🙂
Maar ik zag deze aankomen, dus die foto, die heb ik al.

Alleen geen idee of mijn teamleden het er ook mee eens zijn dat ik die foto hier zo maar post, dus dat ga ik niet doen. Na de vakantie maar eens vragen.

Oh, mijn team? Dat bestaat uit 3 andere leden. Hoe zat het ook alweer, een Agile-team bestaat uit 6 personen, plus of min 3?

Zitten we dus nog binnen de range, maar wel aan de krappe kant. En dat merken we zo nu en dan ook wel, maar aan de andere kant gaan sommige zaken ook juist erg soepen dus meer is niet altijd beter. Wat wel beter zou kunnen is de verdeling wellicht. Op dit moment tellen we 3 back-enders, en 1 tester. En een van ons vervuld de rol van ScrumMaster. Geen front-enders en geen database-man of -vrouw.

We zijn inmiddels een tijdje verder. Van de andere 3 zijn er 2 op vakantie, dus we zijn nu nog maar met z’n tweeën. De velocity van de sprint ligt nu dan ook een stuk lager dan normaal maar we maken nog steeds meters. Nog niet gelukt om te vragen of ik de foto zou mogen posten, dus dan maar een andere. De werkruimte van mijn team, maar dan zonder team…

6 bureau’s waarvan normaal 5 gevuld. ik links, in het midden, de 3 dev’s tegenover mij en naast mij de Product Owner. Links naast mij zat eerst de developer, maar bij een teamwissel is hij naast de andere dev gaan zitten, handiger, naast elkaar. Dat geldt uiteraard ook voor mij, want liefst zit ik er eigenlijk tussenin (denk aan ‘the three amigo’s’), maar dan zou er een dev aan de andere kant zitten en dat is voor hun weer niet handig. Voorlopig laten we het dus zo, kijken hoe het gaat.

En dan rechts achterin de monitor (nu nog uit omdat ik net binnen was). De eerste die binnenkomt, doet het aan. Nou ja, in het ideale geval, zover zijn we helaas nog niet. Meestal ben ik dus degene die hem als eerste aandoet en daarop zie je 3 verschillende schermen voorbij komen. Een scherm met de gegevens van de afgelopen week (resultaten van verkoop in het land, daar waar we het voor doen), een ander scherm met de resultaten van de tests die in de avond hebben gedraaid over de laatste gedeployde (potentiele productie-) versie en een scherm met de laatste builds die gemaakt zijn en de belangrijkste tests die daarover hebben gedraaid. Al met al erg belangrijke informatie, maar op dit moment zitten we nog een beetje in de fase van ‘als mijn werk af is, en gemerged is naar de master, dan ga ik verder met de volgende story, ik hoor het wel als tests daarop falen’. Daar trekken we als testers dus nog erg aan, in de hoop dat het bij alle teams gaat leven en dat ook die resultaten dus een team-effort worden. Small steps!

#dag14. Step outside of your comfort zone

Nou, dan ben je bij mij aan het goede adres, want ik heb er nogal wat 😉

En ik geloof wel in deze opdracht, even buiten je eigen veilige zone verkeren, en dat eigenlijk niet 1 keer doen, maar meerdere keren, totdat het eigenlijk normaal wordt om je daarbuiten te begeven. Een beetje hetzelfde als ‘doet het pijn, doe het dan vaker’, een bekende in de Agile-wereld.

Als je mij vraagt wat buiten mijn veilige zone ligt, dan zou ik meerdere dingen kunnen noemen, maar ik denk dat podiumvrees een mooie overkoepelende term is. Denk ik even heel wat jaar terug, dan treedt dat op bij mondelingen. En ga ik dan nog wat jaren terug, dan hebben we het over spreekbeurten. Zou ik dus outside my comfort zone moeten gaan, dan zou ik dus misschien een spreekbeurt moeten gaan houden, of een mondeling. Misschien iets vertellen over het testvak aan een zaal vol mensen? En dat is dus precies wat ik deed, vrijwillig. Ik meldde me aan bij TestNet, werd actief lid van de vakgroep Agile en met die groep besloten we om een presentatie te houden. Hoopten we op een mannetje of 10 a 15, het werd een zaal van een man of 80-100. En daar sta je dan.

Al met al viel het mee, zoals zo vaak. De angst is altijd het ergst voorafgaand aan de gebeurtenis zelf.

Sindsdien ben ik verder gegaan, ik besloot mezelf op te geven als trainer voor een bepaalde cursus en die cursus heb ik meerdere keren gegeven. Wederom voor een zaal met mensen. Zo’n plek waar ik vroeger het liefst gillend weggerend zou zijn.

Die drempel ben ik nu dan wel voorbij, maar dat houdt niet in dat deze challenge niet meer uitgevoerd kan worden, ik kan vast nog wel iets bedenken wat me ‘freeze, flight, fight’ bezorgd…

O ja, voor de oplettende lezer, er wordt een sprong gemaakt van dag 11 naar 14. Klopt, die andere 2 komen later.

#dag16. Go to a non-testing event

Zijn er dan ook nog non-testing events? Jazeker. Heel veel, en zelfs heel mooie. En naar zo’n mooie ben ik dus geweest.

De Truckrun van Heemskerk.

Dat is een evenement waarbij mensen met een beperking een dagje als bijrijder mee mogen rijden in een lange stoet van trucks. 126 Trucks dit keer. Waarbij ik dan een van de vrijwillige motorrijders was om de kruisingen af te zetten zodat de stoet vlot door kon rijden.

De rit gaat door meerdere gemeentes en elk heeft uiteraard zijn eigen regels en om de vergunningen hiervoor te krijgen, moet er het nodige worden geregeld. Zo moeten de motorrijders tegenwoordig een cursus volgen en examen doen, maar dat heb ik er graag voor over. Ook het voorrijden van de route is uiteraard geen probleem en dan is het eindelijk zover, de dag zelf.

Nou ja, ik kan er van alles over schrijven, maar beelden zeggen meer als woorden: https://www.youtube.com/watch?v=PbBVaVpjYPQ&t=336s

#dag17. Find and share a quote that inspires you

Quotes, ik hou ervan.

Een die ik laatst zelf weer gebruikte en die ik geinig vind:

“Je hoeft niet sneller te kunnen rennen dan de leeuw, als je maar sneller bent dan je reisgenoot”.

Wellicht dat je zelf wel situaties kan bedenken waar je deze toe zou kunnen passen.

Een andere die ik zelf nog wel eens gebruik om te kijken welke reacties erop komen:

“Humor begint met een H, en eindigt met een E”.

Benieuwd wat jij van deze vindt (of je hem snapt), reacties kan je onder het verhaal kwijt, en anders mag het altijd in een berichtje naar mijn facebook-tijdlijn: fred.steenbergen.

Maar als we het echt over serieuze quotes hebben, dan is het er misschien toch wel een die ik vandaag toevallig weer tegenkwam:

“Wie goed doet, wie goed ontmoet”, en hoewel dat niet altijd het geval is, dan misschien deze: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”.

Ik weet niet of ik geloof in Karma. Eigenlijk niet, maar ik zou er graag op hopen.

Als we met z’n allen een beetje ons best doen om de campground een beetje schoner achter te laten dan hoe we hem vonden, dan maken we met z’n allen de wereld wat mooier. Naief? Kan, misschien niet zo’n gekke eigenschap, voor een tester…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *