Lessons Learned in Software Testing, les 287, Test to the maturity of the product

Lessons Learned in Software Testing, A Context-Driven Approach.

Door Cem Kaner, James Bach en Bret Pettichord.

 

Het is al een oud boek, maar had het boek nog niet bestaan, dan had het vandaag de dag nog steeds geschreven kunnen worden.

‘Oud’ is hier overigens een relatief begrip, we hebben het hier over een boek van rond de eeuwwisseling, maar in de huidige snel veranderende wereld kan dat al oud worden genoemd.

Toch is het nog steeds actueel en zijn het lessen die elke tester in gedachten mee zou moeten nemen in zijn werkzaamheden.

 

In het kader van kennisdeling hier een stuk over les 287.

f6595cb5a19823806ae01404a4e28c09_medium.

Let 287, Test to the maturity of the product.

 

Je krijgt de opmerkingen ongetwijfeld een keer te horen. “Je wordt geacht alles te testen”, “heb je alle fouten gevonden” en “er mogen geen fouten meer voorkomen in productie”. Bekende uitspraken waarvan we weten dat het onmogelijk is.

Toch is de strekking van de opmerkingen duidelijk, je wordt geacht fouten te vinden.

Dat houdt echter niet in dat je op elk moment van het project op dezelfde manier te werk gaat.

Les 287 geeft aan dat afhankelijk van de volwassenheid van het project onder test, je ook anders te werk gaat in het zoeken naar fouten en het rapporteren daarvan.

 

Hierbij worden er 4 fases van het project onderkend waarbij geadviseerd wordt om in elk van deze fases een andere manier van testen te hanteren.

  • vroeg in het project
  • midden van het project
  • tegen het einde van het project
  • het allerlaatste moment

 

Vroeg in het project.

Test met gevoel

Aan het begin van het project heb je als tester over het algemeen nog weinig kennis (of ervaring) met het product en het product zelf werkt meestal nog niet erg goed. (Dit is uiteraard niet bedoeld om de ontwikkelaars af te kraken, in veel gevallen is het op deze manier opleveren juist een bewuste keuze).

In deze fase is het het belangrijkste om duidelijk te krijgen of de basisfuncties goed werken.

Hier wordt dan ook ‘test sympathetically’ geadviseerd.

De ontwikkelaars weten dat lang nog niet alles perfect functioneert en het heeft dan ook geen nut om een lawine aan bevindingen op te gaan voeren van alles wat er nog niet klopt.

Probeer duidelijk te krijgen welke basisfunctionaliteit het zou moeten doen en controleer of dit ook het geval is en koppel dat terug.

(Dat bijvoorbeeld helpteksten het nog niet doen is wellicht al bekend, het heeft dus geen nut om daar op dit moment in het project al bevindingen voor op te gaan voeren (of te gaan testen)

 

Midden in het project.

Test agressief

Hier bereik je het punt waarop de ontwikkelaars vertrouwen hebben in het gehele product. Eerst waren ze, terwijl jij met de eerste tests bezig was, nog bezig om de restpunten af te maken, nu komt het punt dat alles zou moeten werken en dat ze qua tijd volledig ‘tot je beschikking staan’. Nu komt voor de testers dan ook het moment om de simpele tests achter je te laten. Je hebt als tester inmiddels de nodige kennis van het product opgedaan en kunt nu helemaal los gaan op de complexere testgevallen, schud zo hard mogelijk aan de boom en meld zoveel mogelijk bevindingen als dat je maar kan vinden. Leg deze vast in een bevindingentool zodat je een voorraad bevindingen ontstaat waaraan de ontwikkelaars kunnen werken.

De bijbehorende manier van testen is hier ‘test aggressively’

 

 

Eind van het project.

Test divers

Hier bereiken we een product wat zo goed als af is en waarin het lastiger wordt om nog fouten te vinden. Hier komt de creativiteit dus om de hoek kijken. Ga hier tot het uiterste, wees inventief, test zo divers mogelijk.

Hier kan je ook bijvoorbeeld gebruik van maken van testwedstrijden waarbij bijvoorbeeld 2 teams tegen elkaar gaan strijden om in een bepaalde tijd toch nog ‘de laatste’ bevindingen eruit te halen met een objectieve jury die punten geeft voor de aard van de bevinding. Trek de trukendoos open, haal er beta-testers bij, alles kan, alles mag. “Test diversely”.

 

 

Het allerlaatste moment.

Test minutieus

Dit is het moment om scherp te blijven. Nú een fout maken, kan wel eens ernstige consequenties hebben. Hier moet je defensief en minutieus gaan testen, elke verandering die nu nog op het allerlaatste moment plaatsvindt, moet goed getest worden. Let er bijvoorbeeld op dat de bestanden die echt gereleased worden ook de juiste versie zijn. Doe dit eventueel in duo’s, test samen zodat je 2 paar ogen tot je beschikking hebt voor deze eindcontrole. Al het werk wat hiervoor verzet is, kan tevergeefs zijn als op het laatste moment de verkeerde software naar Productie gaat. “Test Meticulously”

a7213bf38c654ec4fe14390a89cd3847.jpg

Samengevat

In het begin is er sprake van een ‘onbetrouwbaar’ product wat een groot deel van de functionaliteiten nog niet bevat. Verder in het project bevat het product de meeste functionaliteiten. Aan het eind zou het een betrouwbaar product moeten zijn waarin alle functionaliteiten zitten.

De test past zich aan op deze fases door in het begin de basisfuncties te testen. Hierbij gaat de tester kennis opdoen van het systeem en wordt testdata geperfectioneerd. Daarna worden deze test uitgebreid naar de overige functionaliteiten. Er wordt geëindigd met performancetests, regressietests, documentatie wordt beoordeeld, bestanden gecontroleerd, installaties worden gecontroleerd en een gebruikerstest vindt plaats.

De tests worden ingezet afhankelijk van de fase met het doel om de “Bug Find Rate” hoog te krijgen en hoog te houden tot je het moment bereikt dat je niet meer weet wat je nog meer zou kunnen testen.

Happy Testing!

 

(Dit verhaal is op 29 november 2013 door Fred Steenbergen geschreven en geplaatst op Plazilla, op 2 april 2018 is het verplaatst naar Zeepkistje)