Het NK Softwaretesten

No way!”, was het eerste wat ik dacht toen ik de oproep zag van een collega van me. Zijn vraag: ‘wie heeft er zin om deel uit te maken van ons team in het NK Softwaretesten?’.

Nee, niets voor mij. Iets met wedstrijd, plankenkoort, examenstress, faalangst en noem zo nog maar een paar kreten die mij doen besluiten om hier dus ook niet op te reagen.

Gelukkig dan maar, dat die vraag in een periode gesteld werd dat een aantal zaken speelde. Zo was ik net bezig om weer eens te kijken wat ik mezelf dit jaar weer tot doel ging stellen, waarbij ik al een paar doelen op mijn netvlies staan. Maar het was ook het moment dat ik een driedaagse cursus kreeg van James Bach, de beste tester van de wereld, zoals hij zelf zegt. (en ik geloof hem eigenlijk wel, mocht je zelf andere ideeën hebben, roep dan maar een naam van de persoon die het wel zou kunnen zijn).

Kortom, ik tikte een antwoord waarbij ik aangaf dat ik graag mee zou doen in zijn team. Na een korte twijfel verstuurde ik de mail. Hopla, geen weg terug meer.

Zijn team blijkt al vol te zitten, ik werd aan aanmelders 6 en 7 gekoppeld zodat wij een nieuw team kunnen vormen. Ik stuur de 2 anderen een mail met wat vragen (bijvoorbeeld om na te denken over onze teamnaam, die je nodig hebt bij het aanmelden) en krijg meteen een reactie dat ik dan maar de teamlead moet zijn. Nou, dat belooft nog wat.

 

In de tussentijd heb ik de cursus RST afgerond en ik zit vol met informatie en wil niets liever dan ermee aan de slag gaan. Maar ergens heb ik dan weer het idee dat ik informatie mis. Wáar begin ik nu precies? De appendices maar eens doorlezen, de slides een keer allemaal bekijken, mijn aantekeningen nog wat verder uitwerken. Snap ik het nu? Ik weet het niet, ik denk het niet. Maar ach, we gaan gewoon door. Ik meld me aan bij het slack-kanaal van de RST-alumni, ik zoek nog wat zaken op youtube. In de tussentijd krijg ik wel zin in het NK want volgens mij is dat precies het vervolg op de RST-cursus wat ik eigenlijk zoek. Het is immers voor de lol, voor de ervaring. Ik hoef niet persé te winnen. Maar, laat ik dat dan ook meteen gezegd hebben, ik wil ook niet verliezen!

De andere 2 teamleden blijven echter nog stil. Op mijn mail dat ik ons heb aangemeld, als team Pro-Test, blijft het stil, op het bericht wat ik op yammer heb gepost krijg ik reacties van anderen, maar niet van mijn teamgenoten. Wel een ‘like’ van een van hen. Wat kan ik van hen verwachten, hoe zitten zij erin, gaan we ons voorbereiden of komen we op die dag gewoon opdagen (of zelfs dat niet?) en zien we het wel? Moet ik het loslaten, juist niet alles proberen te regelen? Zou kunnen, maar als ik even nadenk, heb ik al zoveel vragen. Gaan we elkaar voor die tijd zien, en waar, hoevaak, gaan we virtueel samenkomen? Gaan we oefenen of juist niet, wat voor spullen nemen we mee, welke tooling gaan we gebruiken, hoe gaat ons testrapport eruit zien, wat is hun kennis en ervaring, hoe voeren zij normaal bugs op, met welke programma’s zijn ze bekend, willen we nog een vierde teamlid, zou een developer in het team handig zijn? Vragen, vragen en nog eens vragen.

 

Een eerste keer samenkomen.

We zijn een stuk verder en veel van mijn vragen zijn beantwoord. De energie vloeit!

Reden genoeg dan ook om verder te gaan met dit blog.

Zal ik er zelfs een ondertitel aan toevoegen?

“Hoe wij Nederlands Kampioen Softwaretesten werden”.

Nou ja, dat is wellicht wat arrogant, maar gisteren kwamen we dus inderdaad bij elkaar en 1 ding is duidelijk, we gaan voor de lol, én voor de winst. Of in ieder geval niet enkel voor de lol, we gaan er wel wat van maken.

Hieronder wat tips en trucs waar anderen wellicht wat aan hebben, want dat is mijn doel als senior tester: niet de kennis voor mezelf houden, maar zorgen dat anderen ook goed worden in het vak. En door na te denken hoe ik dat kan doen, zelf ook weer beter worden.

We kwamen bij elkaar en we begonnen met een voorstelrondje, vertel eens wat over jezelf.
De ervaring in jaren is groot, het leeftijdsverschil ook. Een mooi gemengd gezelschap dus, wat ik alleen maar leuk vind.

De planning nu is om nog 1 keer bij elkaar te komen, dat is niet heel veel, maar genoeg om het niet ál te serieus te maken, maar ook weer genoeg om nog een keertje goed te kunnen oefenen.

De volgende keer komen we bij elkaar om een soort generale repetitie te houden. We nemen een willekeurige applicatie en die gaan we testen, alsof het al het NK is.

Tot die tijd maken we een whatsapp-groep aan voor onze communicatie en maken we een Trello-bord waar we de taken op kunnen zetten die we uit te voeren hebben voorafgaand aan de generale repetitie.

 

De generale repetitie

Thuis ben ik bezig om na te denken over een applicatie die we kunnen testen. We hopen allemaal dat het een web-applicatie wordt die we tijdens het NK moeten testen (zelf zou het me niet verbazen als het iets met de GDPR te maken zou hebben) en dus nemen we een webapplicatie voor onze repetitie. Hoewel ik natuurlijk elke site kan kiezen, zoals de NS, of de belastingdienst, besluit ik een site te kiezen die wat dichter bij me staat, waar ik wat uitleg over kan geven en waarvan onze testresultaten nog echt opgepakt zullen worden ook, de website van de klant waar ik nu zit.

Die avond geef ik een korte sfeerimpressie van de applicatie, geef wat context en laat de andere testers aan de slag gaan. Sterker nog, ik doe zelf ook mee en al snel komen de eerste bevindingen op tafel. Sommige, niet geheel onverwacht, al bekend. Issues die nieuwe testers al snel zien, maar die verklaard kunnen worden, maar er komen ook bevindingen langs die eigenlijk goed genoeg zijn om morgen ook even mee te nemen in mijn eigen werk.

De avond is gezellig en we maken er een leuk mini-NK van. Alles raken we een keertje en daarna kletsen we nog een beetje bij. Qua voorbereiding is het niet heel veel geweest en met alles wat we delen zijn er blikken bij de andere testers van ‘oh, dat is handig zeg, daar zouden we wat mee moeten’, maar doorvoor is de tijd nu eigenlijk te beperkt. Maar goed, dat zijn wel mooie punten om even te noteren en in het normale werk eens te gaan bekijken.

Dat is misschien ook wel de kern van dit NK. Ervan leren en het geleerde gebruiken in je dagelijkse werk.

Binnenkort het NK, wordt vervolgd!