De Boyscout-rule. Verbeter de wereld, in kleine stapjes

Terwijl we de honden aanriemen voor een van de dagelijkse ‘rondjes met de hondjes’, pak ik een plastic tas en de grijper.

Want als we dan toch een rondje door de buurt maken, dan hanteren we de ‘boyscout-rule’:. ‘Always leave the campsite cleaner than you found it’, oftewel, laat het terrein een stukje netter achter dan hoe je het vond.

Terwijl de hondjes lopen te scharrelen grijp ik met de grijper het zwerfafval wat ik tegenkom en niet veel later is een vuilniszak vol. Veel blikjes, plastic dingen, snoeppapiertjes, lege pakjes sigaretten, een paar plastic drankflesjes en een aantal dingen waarvan ik niet weet wat het is, maar duidelijk een stuk zwerfafval. Het rondje zit er weer op, dit stukje straat is weer een stukje schoner.

 

Deze lijn kan je ook makkelijk doortrekken op je werk, wat dan ook een van de redenen is waarom ik onlangs het boek ‘Clean Code, A handbook of Agile Software Craftsmanship’, van Robert C. Martin kocht. Een boek met allerlei tips en trucs om de programmacode waar je mee werkt ietsjes netter achter te laten dan toen je hem voor het eerst opende.

Want hoe vaak komt het niet voor dat je een programma, bijvoorbeeld een stuk geautomatiseerde test, opent om te analyseren waarom die ene test faalde. En hoe vaak ben je dan toch eigenlijk weer meer tijd kwijt om te achterhalen wat die test precies doet dan eigenlijk nodig zou zijn. Bijvoorbeeld doordat het commentaar wat erbij staat net niet meer klopt met wat de code echt doet, of onduidelijke stepnamen, onverklaarbare namen van variabelen of onduidelijke doelen van stukken code. En al die onduidelijkheden bij elkaar zorgen ervoor dat het stuk code steeds lastiger te onderhouden wordt.

En laten we wel wezen, wat denk jij als je een gebouw ziet met allemaal ingegooide ramen en graffiti op de muren? Dan wordt je toch een beetje uitgedaagd om dat ene raam wat nog wel heel is ook stuk te gooien? Zo werkt het met code ook. Maar zie je een gebouw dat er nog spik en span uitziet, dan is de drempel (hopelijk) veel groter om er zelf ook maar een potje van te maken.

Dus zet het eens bij jezelf op de agenda, om elke keer dat je een stukje programmacode opent, er 1 ding uithaalt om te verbeteren. Wie weet verbaas je jezelf en anders wel een collega. En twijfel je eraan of je het wel goed doet, laat een ander het dan even bekijken. Hij of zij kan je daarmee ook weer verder helpen, én je laat blijken dat je voor kwaliteit gaat, wat ook alleen maar gewaardeerd wordt.

(en je mag het uiteraard ook doortrekken naar je normale leven. Want als we allemaal tijdens een wandeling 1 stuk zwerfvuil opruimen, dan maken we samen het verschil.