Agile in de praktijk, deel 05. De Retrospective

“Pssst, Ik heb een goed idee!”

deel 5

16ee07af1f796475c8677df31067abd0_medium.

De Retrospective.

 

Neem een willekeurige context, zet daarin een ideeënbus neer, geef een paar papiertjes en een pen en ik vul die bus wel.

Ik denk dat dat in mijn aard ligt, qua creativiteit kan ik, naast de dingen die goed gaan, altijd wel een paar dingen bedenken die we nu niet doen, maar zouden kunnen doen, beter zouden kunnen doen of juist beter niet zouden kunnen doen.

Misschien is dat ook wel de kern van een tester, het out-of-the-box kunnen denken, buiten de gebaande paden, net even van de andere kant. Creatief zijn. Maar ook kritisch en oplossingsgericht. Kritisch over anderen, maar ook over jezelf.

Vergelijk die ideeënbus nu met de retrospective en je ziet de analogie waarschijnlijk wel.

 

De retrospective is het moment aan het einde van de sprint waarin de werkwijze wordt geëvalueerd en waaruit de verbeteringen volgen die in de sprint erna meteen tot uitvoer kunnen worden gebracht.

Dit levert, juist door de korte sprints, op zeer regelmatige basis een moment van bezinning en verbetering.

Aan het einde van sprint 1 kwam dus ook meteen de eerste retrospective. Vooraf is aan de deelnemers gevraagd te noteren en mee te nemen. Dat was vermoedelijk niet helemaal goed overgekomen want de meesten kwamen met lege hangen.

Dus alsnog iedereen papier, een pen en wat tijd om alsnog wat plus- en minpunten op te schrijven. En dan merk je misschien nog wel het duidelijkste verschil tussen testers en niet-testers.

Het algemene resultaat:

“We doen het eigenlijk best wel goed, ik zou niet weten wat er anders of beter kan”.

Kom ik aan met mijn 15 punten…

 

Gedurende de hele sprint noteerde ik al zaken die goed gingen of juist beter konden dus toen de input gevraagd werd, was het een kwestie van de lijst printen en klaar.

Het merendeel van de retrospective-punten komt dan ook van die lijst.

 

 • het scrumboard bevalt goed, dat houden we erin!
 • het gaandeweg verbeteren (ook al binnen de sprint gedaan) bevalt goed en houden we erin.
 • teamleden zijn iets te veel losse eilandjes, gaandeweg is dat meer team geworden, goeie zaak!
 • ons team functioneert goed, maar buiten ons team zijn andere collega’s ook nog met opdrachten bezig, we moeten erop letten dat we wel een groter team zijn en dat we geen zogenaamde primus inter pares gaan worden.
 • de kleur van de ‘geeltjes’ is niet handig. Als iemand komt die goed is in een specifiek deel (bijvoorbeeld databases, of services, of schermen), dan is het handig als de verschillende taken daar ook op gebaseerd zijn. Dus kwam het verbetervoorstel om elk soort bouwblok een eigen kleur te geven. Nu kan een bouwer naar het bord lopen en ziet meteen wat er nog ‘op zijn naam’ staat en wat hij op kan pakken.
 • bevindingen ook een eigen kleur. Voor bevindingen geldt hetzelfde. Als er een bevinding is die opgepakt kan worden, dan kan dat meestal alleen maar door de persoon gedaan worden met die expertise. Het zou dus handig zijn om meteen in ‘zijn’ kleur de bevinding op te schrijven.
 • het scrumboard digitaliseren. Hier ben ik zelf geen voorstander van, maar ik snap de wens wel. Het allergrootste voordeel van het scrumboard, letterlijk aan de muur, is de zichtbaarheid. Het scrumboard kan ook gedigitaliseerd worden, waardoor het zichtbaar is op elke pc, maar dit moet bewust worden opgestart. Daarmee ben je de zichtbaarheid (en dus openheid) kwijt. Tenzij je het op een grote monitor doet, in het midden van de kamer, maar goed, zo’n monitor hebben we niet. Voorlopig laten we het scrumboard dus gewoon hangen.
 • De top 10 van bevindingen. Er zijn veel bevindingen, goeie bevindingen, maar ook bevindingen die eigenlijk wel voorkomen hadden moeten kunnen worden. Verzoek aan mij om een lijst te maken met een top-10-lijst aan bevindingen die veel vóorkomen en voorkómen zouden moeten worden.
 • De tester zit nog steeds erg achterin het traject, zou handiger zijn om deze meer naar voren te halen, mee te kijken bij ontwikkeling, meedenken met de oplossing. Dit punt wordt niet gedeeld, want dit zou ten koste van de productiviteit gaan. (en daar ligt misschien meteen de reden waarom dingen later gegaan zijn zoals ze gegaan zijn. Daarover later wellicht meer).
 • bottlenecks eerder oppakken. Er zijn momenten geweest dat er een aantal man zat te wachten op een bepaald iets wat nodig was terwijl degene die daarvoor zou kunnen zorgen met andere dingen bezig was. Kijken in hoeverre we de bottlenecks eerder aan kunnen pakken.
 • De definition of Done ontbreekt. De beschrijving waar we allemaal achter staan en waarmee we aangeven wanneer iets nu eigenlijk ‘af’ is. Dus bijvoorbeeld niet als de bouwers er klaar mee zijn, maar als het getest is, of als het getest is en er geen of maximaal zoveel bevindingen van het type x in zitten.
 • kennisoverdracht en sessie, een keer aan de collega’s van de andere projecten laten zien wat we aan het doen zijn.
 • Eerder opleveren. Ook ontwikkelaars zijn (gelukkig) ook perfectionistisch en zijn geneigd pas op te leveren als alles af en perfect is. Dat heeft het nadeel dat onderdelen die ook al af waren nog niet getest kunnen worden. Dit levert wederom de bottleneck op bij test. We spreken af om delen die al af zijn eerder op te leveren.
 • Tot slot, meer tijd nemen voor de retrospective. We zijn het er over eens dat het nuttig is, dat de plus- en minpunten leerzaam zijn maar dat er ook wel meer tijd nodig is om ze allemaal even goed te behandelen. Tijdens de volgende sprint zullen we allemaal scherp zijn op punten voor de volgende retrospective.

Benieuwd wat er uit de volgende retrospective voor verbeterpunten zijn gekomen en wat er gekomen is van onze beloftes uit de eerste?

Blijf het volgen!

 

(Dit verhaal is op 6 oktober 2014 door Fred Steenbergen geschreven en geplaatst op Plazilla, op 2 april 2018 is het verplaatst naar Zeepkistje)