Agile in de praktijk, deel 04. Het Scrumboard

“Maar dat zijn best wel veel roze briefjes, daar links!”

deel 4

05c4849e52d47b516937ed33defe28e6_medium.

Het is misschien wel een van de meest opvallende en daarmee misschien ook wel een van de krachtigste onderdelen van het Agile-gedeelte: Het Scrumboard.

Dus toen ik hier de Agile-gedachte wat meer vorm wilde geven, was mijn eerste doel dan ook om een scrumboard te regelen.
En dan kom je meteen op de praktijk terecht. Het whiteboard wat er al hangt, wordt gebruikt. Die kan je dus niet zo maar gebruiken.
Een nieuwe bestellen? Als dat al goedgekeurd wordt, dan gaat het wel even duren, maar ik wil er n├║ mee aan de slag.
Maar heb ik ├╝berhaupt wel een whiteboard nodig? Wat zou ik er op gaan schrijven behalve een paar rechte lijnen en wat titels?

Ik besluit het whiteboard te laten voor wat het is, we gaan de muur gebruiken.

TIP:

Voor degenen die ook een scrumboard op willen zetten:

Hou het zo simpel mogelijk!

In eerste instantie is een rol doorzichtig plakband en een whiteboardmarker eigenlijk al voldoende.

Eerst maar laten zien dat het werkt, dan volgt de rest hopelijk vanzelf.

Het idee is om 4 kolommen te maken: Backlog, In progress, Ready for test, Done!
De kolommen maak ik door lijnen te trekken. Niet op de muur natuurlijk, want dan krijgen we ruzie met de verhuurder van het pand, maar met een paar stroken plakband en daarop de lijnen met de whiteboardmarker.
Paar geeltjes erboven met daarop de titels van de kolommen. Klaar. Het scrumboard is een feit.

2a8fe61b750204599d80ae86c9dd01a3_medium.

 • backlog
 • in progress
 • ready for test
 • done!

De eerste ervaringen laten niet lang op zich wachten: de whiteboardmarker.
In eerste instantie lijkt het of de strepen op de muur gezet zijn en dat lokt blijkbaar een reactie bij collega’s uit om te kijken of het er wel weer af gaat.
Nadat de 6e collega een stuk van de lijn uitgeveegd had, wist ik dat ik de volgende lijnen met permanent marker zou doen.

TIP:

Als je een scrumboard wilt maken met plakband en pen,

gebruik dan een permanent marker, geen whiteboard marker.

Hoe dan ook, het idee van het plakband en de lijnen blijkt te werken.

Nu wordt het tijd om het bord te gaan vullen. Daarvoor gebruik ik de bouwblokkensheet die al gevuld was.
Elk afzonderlijk onderdeel wat genoemd werd in de zogenaamde bouwblokkensheet, of dat nou het maken van een scherm of een webservice is, plak ik op het bord in de kolom ‘backlog’. Dat zijn de onderdelen die we allemaal gaan doen in deze sprint. (We hebben dus geen projectbacklog, alleen een sprintbacklog).

De bouwers, die op dat moment al bezig waren met onderdelen konden meteen aangeven welk geeltje alvast kon verhuizen en omdat ik zelf ook al onderdelen getest had of kon testen, konden die ook alvast hun plek krijgen.

Een volgend punt wat we makkelijk in uitvoering kunnen brengen, zijn magneetjes met daarop de namen van de verschillende teamleden. Die kunnen we dan meteen op het desbetreffende geeltje ‘in progress’ hangen zodat ook meteen inzichtelijk is wie wat aan het doen is.

237c6957ac6ded1a0b5c6e3039631a21_medium.

Qua kolommen wordt het al snel duidelijk dat er meer kolommen nodig zijn. Bevindingen die ik doe tijdens test moeten ook worden opgepakt (er vanuit gaande dat het bevindingen zijn die in deze sprint opgepakt worden) of ze worden geparkeerd voor een latere sprint. Vanwege ruimtegebrek links, en ruimte-over rechts, worden die rechts geplakt. (anders moesten alle geeltjes weer opnieuw worden verhangen).

489f60a6d1bb229dd9d89c4fa5c140da_medium.

 • backlog
 • in progress
 • ready for test
 • done!
 • bevindingen
 • restlijst bevindingen

Een volgend punt waar ik in praktijk tegenaan loop, is dat een ontwikkelaar wellicht iets af kan hebben, en dus op ‘klaar voor test’ kan zetten, maar op dat moment is het voor mij nog niet testbaar. Het staat immers nog in de ontwikkelomgeving en niet in de testomgeving. (Er zijn manieren om iets wat gereed is bij Ontwikkeling automatisch in de Testomgeving te laten plaatsen, maar de regie daarover willen we nu nog bij de Testafdeling laten liggen, zodat we zelf een goed beeld hebben van welke versie we aan het testen zijn, en niet zonder het te merken plots een nieuwe versie hebben staan).

Het levert dus een nieuw bord op, met meer kolommen:

489f60a6d1bb229dd9d89c4fa5c140da_medium.

 • backlog
 • in progress
 • ready for test
 • test done!
 • bevindingen
 • restlijst bevindingen

 

Ik heb hier een tijdje over nagedacht maar ook dit zou niet voldoende zijn. Iets wat klaar is voor test, is eigenlijk klaar om in de Testomgeving geplaatst te worden, en dan is dat eigenlijk de backlog voor test en zou er nog een kolom moeten komen met in progress by Test.

In theorie zou je dan zoiets krijgen:

 • backlog (ontwikkel)
 • in progress (Ontwikkel)
 • ready (Ontwikkel)
 • backlog (Test)
 • in progress (Test)
 • ready/done!
 • bevindingen
 • restlijst bevindingen

Dit zou vermoedelijk een onwerkbaar scrumboard worden, en daarnaast, hij zou dan misschien zelfs nog uitgebreid moeten worden want waar mijn werk ophoudt, bij de test in de Testomgeving, gaat het nog verder in de Acceptatieomgeving.

Hierdoor kwam het idee om terug te gaan naar de 4 kolommen en dan zowel de bouwblokken erop te zetten, die van Backlog via Progress op Ready zouden komen, als ook de testtaken die ook van Backlog via Progress op Ready zouden komen.

Voordeel: Het is duidelijk wat er gebouwd en getest gaat worden, nadeel: de kolom Backlog wordt in eerste instantie wel erg vol. En daarnaast, we hebben de afspraak gemaakt dat ik alle bouwblokken test, dus eigenlijk komt er van elk bouwblok een copy als testtaak.

Dat resulteerde uiteindelijk dan ook in de volgende eindstand die we nu nog steeds aanhouden:

 • (sprint)Backlog en Bevindingen
 • In progress (bij Bouw)
 • Ready to Package (Bouw is klaar, maar nog niet opgeleverd naar Test)
 • In Progress (bij Test), dit is alles wat in de oplevering naar de Testomgeving zat, dus eigenlijk de hele backlog. Er is te zien aan welk onderdeel er wordt gewerkt door de magneet op het desbetreffende bouwblok.
 • Done!

 

Geeltjes?

Uit de ervaringen van sprint 1 kwam naar voren dat een bord vol met geeltjes niet handig is.

TIP:

Maak het kleurrijk!

Als het bord vol hangt, dan is het lastig te zien welk geeltje voor wie is. Zo hebben we bijvoorbeeld personen die schermen bouwen, maar ook personen die webservices bouwen. Bevindingen en schermtaken en servicetaken zijn allemaal geeltjes met als gevolg dat iedereen moest zoeken aan welk geeltje er nu gewerkt kon worden.
In sprint 2 hebben we er dan ook voor gekozen om elk van deze onderdelen op een eigen kleur te zetten.
Webservices op oranje, database-zaken op groen, basisdocumentatie op blauw, schermen op roze en ‘andere zaken’ op geel.
Het ziet er kleurrijk uit, maar het grote voordeel is dat iemand die een scherm kan bouwen al snel ziet dat er bijvoorbeeld 3 taken zijn die hij op kan pakken (waarvan er bijvoorbeeld 2 een bevinding kunnen zijn).

8e208e93de006b6c93e60ebc118b7f31_medium.

Het scrumboard. Het biedt een kijkje in eigen keuken.
Goud waard! Als je het goed doet.

In een volgend deel nog wat opgedane ervaringen daarover en een nieuw onderwerp.

 

(Dit verhaal verscheen op 24 september 2014 op Plazilla, op 2 april 2018 is hij verplaatst naar Zeepkistje)