Agile in de praktijk, deel 03. Vertrouwen, want Agile

“Ik heb er het volste vertrouwen in, want Agile”

deel 3

7e165cee6e9dfad1bead977ed97e7779_medium.

De ervaringen die ik in het begin opdeed en in deel 1, “Agile, het teamoverleg” en in deel 2, “Agile, bij elkaar zitten” plaatste, lijken wellicht voornamelijk kritiek bij me op te roepen. Hierbij moet ik echter wel een kanttekening plaatsen. Afgezien van de karaktertrek van een tester dat wellicht eerder de ‘foute’ dingen worden gezien in plaats van de goede dingen en deze zaken dus ook eerder beschreven zullen worden, wordt de software die ontwikkeld wordt, gebruikt door ‘de eigen medewerkers’ en dat brengt andere risico’s met zich mee dan wanneer het ‘door derden’ zou worden gebruikt. En andere risico’s vraagt uiteraard ook een andere testaanpak.
Dat vraagt voor mij ook een stuk aanpassing want ik was zelf van de stelling dat het me niet uitmaakt voor wie het gemaakt is, “het moet het gewoon goed doen”. Toch blijkt dat in de praktijk anders te werken. Ik heb daar op zich wel moeite mee, want het lijkt alsof je je eigen medewerkers minder belangrijk vindt dan derden, maar ik heb het hier ook bewust over ‘risico’, want dat verklaart een hoop. De risico’s van de applicaties liggen dusdanig, dat het verantwoord is om een korte testfase te hebben. Daarover later wellicht meer.

Maar toen kwam het moment dat mijn testopdracht te maken kreeg met een stuk software wat niet door de directe collega’s gebruikt werd maar door een ander soort gebruikers. Gebruikers waardoor de kwaliteitseisen aan de opdracht zwaarder werden. Een opdracht dan ook waarvoor ze mij in gedachten hadden, juist vanwege mijn expertise. Lekker, een opdracht waar ik in mijn kracht kan komen.
Een opdracht ook, die geopend werd met een kickoff en waarbij de klant, de opdrachtgever, nadat aangegeven werd dat het een uitdaging zou worden, antwoordde met ‘ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen, want jullie teamleider vertelde me dat jullie volgens Agile werken’.
Ik weet nog steeds niet of het serieus was of cynisch. Het leek me in ieder geval niet mijn plek om dat te vragen. Nu, achteraf, denk ik dat ik dat juist wel had moeten doen. Als ik toen zoveel had geweten van Agile als dat ik nu weet, had ik dat misschien ook wel gedaan.

Want wanneer ‘werk je nu volgens Agile’? En waarom geeft dat blijkbaar vertrouwen bij de opdrachtgever?

Is Agile dan zoveel anders waardoor iemand er juist vanwege dat ene woord vertrouwen in heeft? Of is het inderdaad de spreekwoordelijke oude wijn in nieuwe zakken?

Wat als de praktijk blijkt te zijn dat een sprint wordt verlengd omdat de specificaties voor de nieuwe sprint nog niet duidelijk genoeg zijn en er dus nog maar wat verder door wordt gewerkt aan de sprints die we tot nu toe hebben gehad? Of dat er gebouwd wordt tot bijna het einde van de sprint en dan alles ‘over de muur wordt gegooid’, er een prettig weekend wordt gewenst, alle naammagneetjes op de kast worden geplakt ‘want wij zijn klaar’ en de tester achterblijft met alle te testen items? Maar goed, dat hoeft natuurlijk niets af te doen aan Agile op zich, je kan ook zeggen dat dat het dan Agile in name only is, maar verder gewoon ouderwets waterval.
Mijn ervaring is dat Agile wel degelijk meerwaarde heeft, maar dat je niet al te snel moet roepen dat je volgens Agile werkt. Een werkvorm waarbij elke ochtend een meeting wordt gehouden en waar een scrumboard hangt, werkt nog niet per definitie volgens Agile. Als het veel lijkt op oude wijn in nieuwe zakken, dan komt dat misschien omdat het ook gewoon oude wijn is.

Wat vinden jullie, wat zijn jullie ervaringen met Agile? Silver bullet, of oude wijn?

 

(Dit verhaal verscheen op 9 september 2014 op Plazilla, op 2 april 2018 is hij verplaatst naar Zeepkistje)