Agile in de praktijk, deel 02. Bij elkaar zitten

“If you cannot join them, eat with them”

deel 2

agile, deel 1

 

In deel 1 (Het teamoverleg) beschreef ik mijn eerste ervaringen in de wereld die Agile heet. Die ging toen specifiek over het teamoverleg. In onderstaand deel wil ik heb hebben over de fysieke plek die je als tester inneemt in het team.

Gescheiden van de rest

In de tijd dat ik op de opdracht zit, is er al veel veranderd qua werkplek omdat er interne reorganisaties gaande waren. Zaten we eerst nog met een klein team bij elkaar op een grote kamer, daarna werd het team groter en werd ik, als enige tester, met de releasecoördinator in een kamertje geplaatst. Weg van het team, fysiek gescheiden van de rest.
Dat je daarmee veel mist is duidelijk. Informatie halen wordt niet gewaardeerd (zie deel 1) en dat informatie gebracht wordt, hoef je niet te verwachten. Toen ik op een dag aangesproken werd door de teammanager met de melding dat er een overleg was geweest over de opdracht waar ik als tester deel van uit maakte en dat daarin ook het testen was besproken en waarbij ik te horen kreeg wat er van mij verwacht werd, kwam het kantelpunt.

Korte lijnen.

Thuiswerken, zo had ik al eerder te horen gekregen, was geen optie, want er wordt belang gehecht aan ‘korte lijnen, iedereen bij elkaar’, maar als er een overleg is waarbij testen wordt besproken, dan wordt er blijkbaar niet bij stilgestaan om die ene tester er dan ook even bij te halen. De dag erop heb ik dat maar eens aangekaart.
Of de boodschap echt helemaal aankwam weet ik niet helemaal zeker. Ik denk van wel, hoewel een groot deel van de reactie ging over het feit dat ik dat toch ook meteen aan had kunnen geven en daarmee geen dag had hoeven te wachten. Oké, daar heeft hij een punt en dat zal ik ook zeker ter harte nemen. Leerpuntje voor mezelf. Soms heb ik blijkbaar even wat bedenktijd nodig voordat ik met zinnige opmerkingen kom.

Gedwongen bij elkaar.

Aan de locatie veranderde het echter niets, er waren geen plekken om dichter bij het team te zitten, we hadden het er maar mee doen. Totdat er weer een reorganisatie kwam. De plekken waar de releasecoordinator en ik zaten moesten we opofferen voor een ander team, en daarmee werden we wederom gedwongen om te verhuizen. Wegens plaatsgebrek waren we genoodzaakt in te schikken en een plaats te zoeken bij ons eigen team. Ik kon mijn geluk niet op. Eindelijk weer tussen de collega’s.
En dat het z’n vruchten afwerkt blijkt al snel. Ik zit bij de SolutionArchitect die meteen gebruik begint te maken van mijn expertise. Binnen de kortste keren wordt ik op de afdeling gebruikt als vraagbaak en hoor ik ook meteen verhalen en krijg ik informatie die ik anders had gemist en nu juist goed kan gebruiken in mijn werk. Gek eigenlijk dat het zo’n verschil maakt, de locatie waar je zit.
Ok, het wil nog niet zeggen dat ik nu bij alles betrokken wordt waar ik dat misschien wel zou moeten worden, maar het begin is er.

Lessons learned

Mijn ervaringen of tips, naar aanleiding van dit verhaal:

  • probeer, als dat mogelijk is, bij het team te gaan zitten. Hoewel het soms relaxed en rustiger kan zijn op een eigen kamertje, heeft het veel voordeel om er juist ‘middenin’ te gaan zitten. Is het soms toch te druk, sluit je dan eventueel even af met wat muziek en een koptelefoon.
  • Is er geen plek in het team, probeer dan toch zoveel mogelijk bij het team te zijn. Daar moet je eigen werk uiteraard niet onder leiden, maar haak bijvoorbeeld aan bij koffiepauzes, probeer mee te lunchen met de anderen, vraag welke overleggen er zijn en nodig jezelf desnoods een keer uit bij een overleg waar je naar eigen idee bij aanwezig zou moeten zijn. Laat zien waar je waarde ligt, zodat je de volgende keer wellicht juist wel uitgenodigd wordt.
  • Buurt regelmatig, of zorg ervoor dat ze juist naar jou komen. Een droppot doet wat dat betreft al wonderen. En als ze daar dan toch staan, vraag ze dan meteen wat informatie te delen… “Een dropje voor een brokje info”.

(Op 9 augustus 2014 geschreven en geplaatst op Plazilla, op 29 januari 2016 verplaatst naar Zeepkistje)