Dromen, nachtmerries

Een nachtmerrie, iedereen heeft er wel eens eentje. Een beangstigende droom en als je wakker wordt blijft de sfeer kleven. Dit soort droom treedt gewoonlijk tijdens de remslaap op en kan van fysieke bewegingen vergezeld gaan. Een nachtmerrie is eigenlijk een enge film die zich afspeelt in je brein. Het kan het verwerken van recente gebeurtenissen zijn, maar kan ook gekoppeld worden aan eerdere traumatische ervaringen.

Het is goed om ze eens nader te bekijken als je vaak last hebt van nachtmerries, zeker wanneer het terugkerende dromen zijn, is het goed de oorzaak aan te pakken en daarmee je nachtrust te verbeteren.

Ik heb zelf een periode gehad waarin ik ontzettend vaak droomde over neerstortende vliegtuigen, hieronder een beschrijving van een van de vele dromen.

Ik loop op een pad langs weilanden, of ik loop op het strand. Ik zie een vliegtuig in de verte, opeens maakt hij een rare bocht en stort hij heel snel neer. Ik ben geschokt en voel me overvallen.

Deze droom heb ik regelmatig, al maanden. Het is nu zelfs zo dat ik in mijn droom al denk: “oh, daar heb je een vliegtuig, hij zal wel neerstorten”. En dan gebeurt dat ook. Ik laat het dan maar gebeuren en kan er toch niet veel aan veranderen. Dat maakt me dan verdrietige. Wat moet ik doen om deze droom te stoppen? In het begin raakte ik nog in paniek in de droom, ik rende naar de crash-site toe om mensen te helpen, maar dat heb ik opgegeven na de tientallen vliegtuigen die voor mijn ogen ter aarde stortten.”

Neerstortende vliegtuigen zijn een heel duidelijk signaal van je lichaam en geest. Je neemt veel te veel hooi op je vork en je gedachten blijven maar door je hoofd razen. Je neemt geen rust en bent teveel aan het piekeren.

Voor mij was het overduidelijk een zeer stressvolle periode. Ik heb het destijds aangepakt door middel van ontspanningsoefeningen en meditatie. Ik heb stoom afgeblazen door te praten met mensen die ik vertrouwde, waardoor er meer ruimte ontstond in mijn hoofd en mijn gedachtenstorm. Dat heeft mij echt geholpen. Ik heb ze al een tijdje niet meer gehad, maar ik weet dat als ik droom van een neerstortend vliegtuig, ik even kritisch moet kijken naar mijn dagindeling en de ruimte voor ontspanning die er blijkbaar onvoldoende is.

dromen_20150319Foto komt van carblogger, een treffend beeld, aangezien het er zo ook vaak uitziet in mijn dromen.