Dromen, iedereen doet het bewust of onbewust

Iedereen wordt wel eens wakker, met een gevoel van onheil, geluk, verdriet of vreugde, en dat allemaal door een droom. Sommige dromen laten een enorme indruk achter, de sfeer kan de hele dag blijven kleven. Soms duur het echt eventjes voor je het gevoel van je af kan schudden.

Over de functie van dromen zijn de meningen zijn nogal uitlopend. Wat het precies met je doet is maar moeilijk te analyseren, maar dat het nut heeft zijn wij wel van overtuigd. Dromen zijn vaak een verwerking van indrukken, frustraties, gevoelens, of gewoon van de belevenissen van de dag of dagen er voor. Het kan helpen om een beeld te krijgen van je diepere emoties. Dromen zijn heel bijzonder, en de moeite waard eens wat meer over na te denken!

De één droomt intensief en kan alles de volgende ochtend uitgebreid navertellen, de ander weet niet eens dat hij gedroomd heeft. In de loop van de dag kunnen er wel eens stukjes terugkomen, dan komen er beelden van de droom naar boven, maar de puzzelstukjes zijn niet compleet. Het niet kunnen herinneren van dromen kan heel frustrerend zijn, maar oefening baart kunst. Er is ook nog een verschil tussen dromen in kleur of zwart/wit, of bijkomende geuren die het extra speciaal maken. De details maken het interessant, die geven er diepte aan.

Als je beter wil worden in het onthouden van dromen, kun je daar zelf ook invloed op uitoefenen. Elke ochtend als je wakker wordt, pak je een pen en papier en schrijf je alles wat je nog weet. Het schijnt dat je daarmee het vermogen traint om dromen beter te onthouden. Gewoon proberen!

Je kunt ook leren sturen, door jezelf aan te leren om met bepaalde gedachten te gaan slapen en je fantasie volledig te laten gaan. Je zult zien dat je er beter in wordt, als je je maar concentreert en beseft dat de droomwereld geen grenzen heeft, alles mag en alles kan.

Zelf droom ik veel, en heb ik regelmatig terugkerende dromen, of in ieder geval terugkerende thema’s. Andere setting, zelfde situatie. Het grappige is dat ik niet de enige ben, er zijn meer mensen die het hebben. Maar eigenlijk hebben we het niet zo vaak over dromen met anderen, het is toch een intieme wereld, voor jou alleen. Maar ik waag het er op, ik zal hier regelmatig mijn gedroomde dromen met jullie delen

dromen_20150222