Iedere keuze heeft consequenties

Maak keuzes dus weloverwogen, dan kun je in ieder geval met een stevige basis de consequenties aanvaarden. Het primair reageren op situaties kan gevolgen hebben die je moeilijker aan kunt, die meer energie kosten dan dat de beslissingen waard waren.
Uiteraard geldt dit niet voor het doen van de boodschappen bij de buurtsuper, maar wel voor levensveranderende beslissingen. Het kopen van een fles ketchup en een pak eieren heeft niet een dermate grote invloed.

Het wel of niet houden van een hond wel! Ik hoef aan helemaal niemand verantwoording af te leggen, maar wel aan mezelf en aan mijn eigen (honden)gezin.

Dat is namelijk precies waar het hier over gaat. De opmerkingen over het houden van lieve Archie vliegen mij met grote eenvoud om de oren. Bij iedere foto die ik plaats op facebook krijg ik de opmerkingen voor mijn kiezen, “ach, kijk hem gelukkig zijn, hou hem toch”, “ik weet wel waar zijn gouden mandje staat”, “hij is op zijn plek bij jullie, sneu dat hij nog ter adoptie staat”. Ook live krijg ik het regelmatig voor mijn kiezen, “kijk nou hoe hij geniet, dat is toch verschrikkelijk om op te geven”, “als ik jou was zou ik hem niet wegdoen, dat is toch zielig”.

Allemaal goed bedoelde opmerkingen, met uiteraard een prima intentie. Daarmee vergeten de makers echter wel de hele wereld achter zo’n invloedrijke beslissing. Dit stuk is dan ook bedoeld om voortaan bij iedere opmerking te plaatsen!

Consequenties voor ons bij het houden van Archie:
– we hebben er een geweldige hond bij, makkelijk en lief, die al helemaal meedraait in ons gezin
– sjakie en princes vertrouwen Archie (maar vinden zijn lompe grootheid soms wel een beetje moeilijk)
– iedereen is dolgelukkig en het leven gaat door

Oh je dacht dat dit het was? Nee hoor, moment, de rest volgt nu!

– we kunnen geen noodopvang meer doen, en aangezien er nogal wat verzoeken komen is dat tamelijk frustrerend. Wij willen nml niet heel veel honden, wat anderen willen moeten ze lekker zelf weten, ieder zijn meug.
– wat als er een hond terugkomt van adoptie? Er zijn nagenoeg geen opvanggezinnen meer. Iemand antwoord?
– de honden in het asiel van Orasje die ik persoonlijk heb beloofd dat ze een kans krijgen, zoeken het maar lekker uit. Ik heb in ieder geval geen plek meer, dus tja, jammer joh.
– ik moet nu echt een andere auto kopen, want het past misschien allemaal net, maar ik moet niet iemand mee willen nemen, of spullen in de auto willen hebben. Met Archie, Princes en Sjakie is het al vol zat. Sponsors iemand?
– de komende jaren is het totaal onzeker hoe mijn fysieke gesteldheid zich ontwikkelt, het wordt in ieder geval niet veel beter. Dat is niet zielig bedoeld, dat is realiteit. Archie verdient het allerbeste, en ik betwijfel of we hem dat op de lange termijn kunnen bieden. Ja ja, voor alles is een oplossing te bedenken.

Zuur stuk? Klopt helemaal. Het zit me ook echt heel erg hoog. Ik ben de opmerkingen verschrikkelijk beu, ook al snap ik heel goed dat iedereen het goed bedoelt, HOU ER MEE OP.

Het voelt alsof ik Archie verraad als ik hem niet hou, en alsof ik de honden die ik de belofte heb gedaan verraad als ik hem wel hou. Dat is hoe het zit!

Het gaat zoals het gaat. Als hij blijft komt dat omdat wij geen betere baas voor hem vinden, als we wel een betere baas vinden gaat hij verhuizen. We laten het op zijn beloop, omdat ik de beslissing over de toekomst van alle betrokken honden niet meer wil nemen. Achter deze laatste zin zit een wereld van emoties, die ik niet wil delen. Dat is dan wel weer een hele bewuste keuze!

20160608_archie