De Blokker

Als kind groeide ik grotendeels op in Badhoevedorp, een dorp naast Amsterdam. Iedereen kende elkaar wel zo’n beetje, vooral in eigen buurten. In eerste instantie leek het een keurig dorp, maar de ondergrondse levendige handel in wapens, drugs en de uitvoering van illegale praktijken maakte het een stuk minder onschuldig dan het werkelijk leek. Als 8 jarige kreeg ik daar echter niet veel van mee.

Wel maakte ik mij destijds ernstig zorgen over de conditie waarin de vele knuffeldieren zich bevonden bij de Blokker in het centrum van Badhoevedorp. Achter in de winkel stond een grote pilaar. Aan die pilaar hingen kettingen. Aan die kettingen hingen haken. Aan die haken hingen dan de knuffelbeesten. Vaak aan de prijskaartjes, die dan in hun oren zaten, waardoor de oren helemaal werden uitgerekt. Ik kon het niet aan zien, ik werd er gewoon misselijk van.

Dus ik maakte er een regelmatige tocht van. Dan liep ik de Blokker binnen, sloop naar de pilaar, en haalde zoveel mogelijk dieren van de haken en zette ik ze keurig op de grond of op een verhoging. Meestal lukte het mij om een stuk of 30 dieren te bevrijden, totdat ik werd gesommeerd de winkel te verlaten. Op een gegeven moment herkenden ze mij, dus moest ik extra goed sluipen. Kijken waar de winkeldames zich bevonden en snel langs klanten schieten, zo onopvallend mogelijk. Al waren het maar 5 dieren die ik uit hun benarde positie kon bevrijden, dan was ik al blij. Soms kocht ik er eentje uit. Dan had ik geld gespaard en nam ik er eentje mee naar huis die zielig keek.

In mijn bed bevonden er op het hoogtepunt 128 knuffelbeesten, het sliep heerlijk. Ik geloof niet dat ik me gelukkiger en veiliger kon voelen dan op de momenten dat ik me omgaf met mijn beesten.

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat ik me nu op volwassen leeftijd ontferm over de echte levende dieren die zich in posities bevinden waar ze niet in zouden moeten zitten. Helaas kan ik ze niet allemaal redden, maar in ieder geval een paar.

De Blokker is voor mij mijn hele leven lang een winkel vol negatieve vibes, totaal onterecht, maar ik kan het gevoel niet van me afschudden. Het is een diepgewortelde associatie. Sorry Blokker!

Blokker_20150303