Beeldhouwen

In elke steen zit een beeld, je hoeft het er alleen maar uit te halen.

Dat is in het heel kort de kern van hoe ik beeldhouw als ik werk met steen. Ik begin met een steen en haal alles weg wat ik niet nodig heb, net zolang tot ik het beeld heb wat ik in gedachten al zag.

Maar ik werk ook andersom, als ik bijvoorbeeld een beeld maak van verschillende onderdelen, dan voeg ik juist samen wat ik nodig heb.

Welke manier ik kies, hangt af van het materiaal en in de loop van de tijd heb ik al heel wat materialen gebruikt.

Mijn eerste beeld maakte ik van kaarsvet, we hebben het dan over het jaar waarin Nederland Europees Kampioen werd, lang geleden, in de vorige eeuw.

Beeldenstorm-19881207

Daarna bleef het lange tijd stil, totdat ik in een korte vakantie een stuk gasbeton pakte (een blok gips wat ze gebruiken om muurtjes mee te metselen) en daar een beeld van maakte. Toen kreeg ik de smaak pas echt te pakken. Meerdere beelden van gasbeton volgden totdat ik de tip kreeg om speksteen eens te proberen. Een heel ander materiaal wat heel glad/glimmend afgewerkt kan worden.

Na de nodige beelden van speksteen ben ik gaan kijken naar welke materialen er nog meer geschikt waren om beelden van te maken. Zo volgden beelden van albast, klei, mdf, suikerklontjes, hout en Belgisch Hardsteen. En ik denk dat dit laatste wel mijn leukste materiaal is. Een steensoort die te hard is om met normaal gereedschap te bewerken. Daardoor is het ook nodig om elektrisch gereedschap te gebruiken, slijptollen bijvoorbeeld. En dat vraagt ook weer wat van de omgeving wat het beeldhouwen leuker, maar meteen ook weer lastiger maakt. Even een vrij uurtje werken in de tuin is er niet bij, dat maakt dusdanig veel herrie en stof, dat kan je de buren niet aandoen, dus als je gaat beeldhouwen, dan is het meteen op een speciale locatie, en moet je al het gereedschap wat je nodig denkt te hebben meenemen, inclusief je (meestal te zware steen) en een aggregaat.

Beeldenstorm

Dat is op dit moment helaas de reden dat het beeldhouwen wat meer naar de achtergrond gaat. De vrije dagen zijn schaars en het kost te veel moeite voor ‘een uurtje beeldhouwen’. Het is helaas een ‘alles of niets’ waarbij een beeld meestal meerdere weekenden zou gaan kosten, tijd die er niet is.

Dus meteen maar een oproep, mocht iemand een boerderijtje ofzo in the middle of nowhere hebben met een grote tuin en een stroompunt en geen buren en waar de steen kan blijven liggen en geen bezwaar hebben tegen iemand die zo nu en dan een uurtje even wat herrie en stof komt maken, liefst in de buurt van Krommenie, dan hoor ik het graag 🙂

Fred met reigerFred Steenbergen