Hangop met rabarber-frambozencompote

mmmm, lekker!!20150507_hangop

Let op, de voorbereiding start al ruim 8 uur voordat je hem kunt eten. Zet de eerste stappen voor de hangop dan ook al in de ochtend, dan kun je hem ’s avonds lekker verorberen.

Ingrediënten en bereiding hangop:

– een liter yoghurt, magere, halfvol of vol, wat je wil

– een bekertje nog te kloppen slagroom

– 2 eetlepels zelfgemaakte vanillesuiker, of twee zakjes

– vanille uit een vanillestokje

Pak een schone theedoek en maak deze nat, wring hem goed uit. Leg hem open in een vergiet. Zet het vergiet boven een hoge pan of kom, let op, er moet minimaal 5 centimeter tussen de bodem en het vergiet zitten.

Giet de yoghurt in de theedoek en draai de doek voorzichtig dicht en leg de punt opzij. Zet weg in de koelkast voor minimaal 8 uur.

Na ongeveer 8 uur haal je de uitgelekte yoghurt uit de koelkast.

Klop de slagroom met de suiker flink stijf. Roer de uitgelekte yoghurt er door en voeg het schraapsel uit de vanillestokjes toe. Meng het geheel goed. Je kunt er evt een beetje citroenrasp door doen.

 

Ingrediënten en bereiding compote:

Ik vries de opbrengst van de frambozen in de zomer in, zo heb ik altijd een voorraad. Deze gebruik ik nu dan ook voor deze compote.

– drie stengels rabarber

– een volle beker frambozen, gewicht maakt niet uit, doe wat kan en wat je lekker vindt.

– citroensap van een halve citroen

– 75 gram suiker(mag ook minder, is naar smaak)

Snij de rabarber in stukjes van ongeveer een centimeter, spoel ze af en doe ze in een pannetje, voeg de citroensap en de suiker toe, doe de deksel op de pan en breng aan de kook. Mocht het te hard gaan, voeg dan een beetje water toe, maar niet teveel, want de rabarber heeft al heel veel vocht in zich. Als de rabarber zacht begint te worden voeg je de frambozen toe.

Als alles warm en zacht is zet je de pan van het vuur en laat je het afkoelen tot lauw warm.

Pak grote cognacglazen, of een gewoon schaaltje 🙂

Schep een grote klodder hangop in het glas en giet daar een flinke juslepel van de lauw warme compote overheen. Echt hoor… ik krijg alweer trek. Eetze

Je kunt in plaats van frambozen ook aalbesjes, bramen of ander zacht fruit gebruiken, wat je zelf lekker vindt.